Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Νοιάζομαι και Δρω και κινητοποιώ για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ. "Η επίσκεψή μας στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών"



Αφού ενημερωθήκαμε και δραστηριοποιηθήκαμε για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ. ήρθε η ώρα της επίσκεψης στο Κέντρο:

Το πρόγραμμα ταξίδεψε
  φέτος στο Νέο Σκοπό,
 που υπάρχει ένα κέντρο
πολύ σημαντικό.

Το κέντρο αυτό πολύτιμη
 προσφέρει θεραπεία,
πάνω σε αλογάκια,
κάνοντας ιππασία.

Σε άτομα που πρόβλημα
 έχουν κινητικό,
νοητική υστέρηση,
 τραύματα, αυτισμό.
                                Γιώτα Καλτσίδου
Φτάσαμε στο Νέο Σκοπό Σερρών και οι άνθρωποι - εθελοντές του ΚΕ.Θ.Ι.Σ μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά! Μαζί μας έφτασαν και τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του ΕΕΕΕΚ Σερρων!! για τα καθημερινές τους συνεδρίες με τα αλογάκια. Οι εθελοντές σε πλήρη κινητοποίηση:

Καθήσαμε πρώτα και φάγαμε το πρωινό μας:
 Στη συνέχεια με πολλή προσοχή και κάνοντας απόλυτη ησυχία, μπήκαμε στο χώρο που γίνονται οι θεραπευτικές συνεδρίες:


Παρακολουθήσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα παιδιά που κατέβαιναν από τις αναπηρικά καροτσάκια τους και με τη βοήθεια των εθελοντών ανέβαιναν στα άλογα. Κια ξαφνικά μπροστά στα μάτια μας βλέπαμε τη μεταμόρφωση! Δανείζονταν τα πόδια του αλόγου και αυτό τα γέμιζε αυτοπεποίθηση. Το σωματάκι τους ίσιωνε και το προσωπάκι τους έλαμπε!!!!!!!
 Καθώς ιππεύουν, νιώθουν
 χαρά και σιγουριά,
 σαν να βαδίζουν και αυτά,
 με πόδια σταθερά.
                                   


Μάθαμε να χειροκροτάμε με ένα διαφορετικό τρόπο... όπως μας έδειξε η κυρία Χρύσα Καρρά, η διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών, εθελόντρια του ΚΕ.Θ.Ι.Σ..

Και τα παιδάκια βοηθούν,
 άνθρωποι ειδικοί,
γιατροί και γυμναστές,
 μα και παιδαγωγοί.

Κι ακούστε το σπουδαίο
καλοί μου ακροατές:
Οι άνθρωποι αυτοί,
είναι εθελοντές!
Βγήκαμε έξω και φάγαμε το παγωτάκι μας στον υπέροχο χώρο του κέντρου:
Στη συνέχεια υιοθετήσαμε το Τζερόνυμο, ένα από τα άλογα του Κέντρου και αναλάβαμε το πετάλωμά του με μεγάλη χαρά. Επίσης προσφέραμε μήλα, καρότα και σανό για τα άλογα.
Η κυρία Μαρία Λίγκα, Φυσιοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη στην εγκεφαλική παράλυση,NDT (Bobath) και στον αυτισμό. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην κινησιολογία, στο ΤΕΦΑΑ Σερρών. Εξειδικευμένη στην ιπποθεραπεία στο Goteborg της Σουδίας, εμπνευστής του Κέντρου και βέβαια εθελόντρια. Μας μίλησε και μας πρόσφερε έναν συμβολικό πίνακα που εκφράζει τον ισχυρό δεσμό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ. και στο 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών:







Όταν  επιστρέψαμε στο Νηπιαγωγείο μας, καταγράψαμε τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψή μας στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ..


















Ο κάθε ένας από μας
μπορεί να γίνει μέλος
και στην προσπάθεια αυτή,
να έχει ένα μέρος.

Γι αυτό και είναι στο ΚΕΘΙΣ ,
 δεκτή κάθε βοήθεια,
γιατί ο εθελοντισμός,
αυτό λέει στ αλήθεια:

Χωρίς  να χεις αντάλλαγμα,
να δίνεις, να προσφέρεις,
 και όπου σε χρειάζονται,
 κι εσύ να συνεισφέρεις. 
                            Γιώτα Καλτσίδου

Ελπίζουμε ότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε παιδιά και γονείς και αν τους φέρουμε κοντά στο Κέντρο που έχει την ανάγκη και τη στήριξη όλων μας!!!

"Νοιάζομαι και Δρω και Κινητοποιώ για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ." Τα παιδιά μαθαίνουν για τη Θεραπευτική Ιππασία


Σε προηγούμενη ανάρτηση τα παδιά ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους - εθελοντές του ΚΕ.Θ.Ι.Σ. για τις δράσεις και τη λειτουργία του Κέντρου. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Σε συνέχεια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί και είδαμε για ποιο λόγο τα άλογα μπορούν να επιδρούν με αυτό τον τρόπο σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε άτομα με αυτισμό.
Η Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό, κτλ.




Διαβάσαμε το βιβλίο της Σωτηρίας Κυρμανίδου "Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ".

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία μιας μαθήτριας δημοτικού, της Σταλαχτής, που μέσω μιας εκπαιδευτικής  εκδρομής με το σχολείο της ανακαλύπτει τη «θεραπεία με άλογα», όπως αναφέρεται στο βιβλίο ή την λεγόμενη «θεραπευτική ιππασία»* κατά τον επιστημονικό της όρο. Η συγγραφέας επιδιώκει να μεταφέρει στους μικρούς αναγνώστες μηνύματα όπως ο εθελοντισμός, η αλληλοβοήθεια, η προσφορά και η διαφορετικότητα, καθώς είναι αρκετά πιθανόν να κληθούν κάποιες φορές στη ζωή τους να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα, στον οικογενειακό ή φιλικό τους περίγυρο.

Περίληψη

Η εκδρομή τελείωσε...η καρδιά της έμεινε εκεί. Στο μεσημεριανό τραπέζι, ο λόγος της ήταν ρυάκι...Εξήγησε σε όλη την οικογένεια αυτό που σήμερα έζησε. Ως έξυπνο παιδί που ήταν και με οικογένεια που της είχε εμπνεύσει σωστό παράδειγμα, η απόφαση της θρονιάστηκε στο μυαλό και το χαμόγελο στα χείλη της...
Πήραμε την αφορμή για μεγάλη συζήτηση από την απόφαση της Ντόζυ!
Στη συνέχεια φτιάξαμε την παρακάτω κατασκευή - φύλλο αξιολόγησης:



























 Οργανώσαμε και μία ημερίδα για τους γονείς, που ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους του ΚΕ.Θ.Ι.Σ.