Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Τα τσουρέκια της μαμάς!

Είμαι στο χωρίο μου στην Κατερίνη αυτές τις μέρες και τι καλύτερο! 
Ανεβασμένη διάθεση και βέβαια οι παιδικές αναμνήσεις που συνδέονται με το Πάσχα συνεχίζουν να είναι πραγματικότητα κάθε χρόνο.
Τα υπέροχα τσουρέκια της μαμάς είναι μία από αυτές.
Θα μοιραστώ αυτή την υπέροχη συνταγή, αν και η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν τα έχω κάνει ποτέ. Δοκιμάστε την!!!
Τα πιο αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια!

Συνταγή για τσουρέκια της μαμάς:
Υλικά:

-7 αυγά
-1 χάρτινη συσκευασία βιτάμ
-1 σακουλάκι βανίλιες
-1 σακουλάκι μαχλέπι(τριμμένο)
-1 σακουλάκι κακουλέ(τριμμένο)
-2 μαγιές (νωπές)
-αλεύρι για τσουρέκια (όσο πάρει)
-γάλα 1 λίτρο
-800 γρ. Ζάχαρη


Εκτέλεση:

Λιώνουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι γάλα(χλιαρό) και ένα ποτήρι νερό(χλιαρό). Ρίχνουμε και τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Το σκεπάζουμε να φουσκώσει. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα και εκεί μέσα διαλύουμε την ζάχαρη, και προσθέτουμε το βιτάμ αφού το έχουμε λιώσει.
Βάζουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη. Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα και εκεί ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη ,το βιτάμ και τα αυγά . Τα ανακατεύουμε να λιώσουν οι κρόκοι και προσθέτουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά τα οποία τα έχουμε αναμείξει με δυο κουταλιές αλεύρι.
Ζυμώνουμε λίγο- λίγο με το αλεύρι και προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χεριά. Κατά την διάρκεια του ζυμώματος φροντίζουμε τα χέρια μας να είναι βρεγμένα με λάδι(σπορέλαιο) ή λιωμένο βιτάμ για να μην κολλάνε.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια κουβέρτα, σε ζεστό περιβάλλον(!!!) Και περιμένουμε να διπλασιαστεί.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε ξανά μέχρι να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια στα ταψιά, τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε στον αέρα στους 170˚ C.
Μόλις βγήκαν από το φούρνο!!!!
Μοσχομύρισε η γειτονιά και το σπίτι!!!!!

Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

3 σχόλια:

Δανάη είπε...

Μμμμ!!!Φαίνονται πολύ νόστιμα!!!!!
Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

Pitsina / Ελένη Τ. είπε...

Αριαδνη μου σας εύχομαι ολόψυχα καλή Ανάσταση.Τα παραδοσιακά γλυκίσματα και φαγητά , μαζί με την οικογένεια είναι τα καλύτερα.Τα τσουρέκια της μαμάς σου ....ζηλευτά!!!

Beauty Follower είπε...

Πόσα και πολλά και τόσο φουσκωτα!

Καλό Πάσχα :)