Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

"Νοιάζομαι και Δρω και Κινητοποιώ για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ." Τα παιδιά μαθαίνουν για τη Θεραπευτική Ιππασία


Σε προηγούμενη ανάρτηση τα παδιά ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους - εθελοντές του ΚΕ.Θ.Ι.Σ. για τις δράσεις και τη λειτουργία του Κέντρου. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Σε συνέχεια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί και είδαμε για ποιο λόγο τα άλογα μπορούν να επιδρούν με αυτό τον τρόπο σε άτομα με κινητικά προβλήματα και σε άτομα με αυτισμό.
Η Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό, κτλ.
Διαβάσαμε το βιβλίο της Σωτηρίας Κυρμανίδου "Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ".

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία μιας μαθήτριας δημοτικού, της Σταλαχτής, που μέσω μιας εκπαιδευτικής  εκδρομής με το σχολείο της ανακαλύπτει τη «θεραπεία με άλογα», όπως αναφέρεται στο βιβλίο ή την λεγόμενη «θεραπευτική ιππασία»* κατά τον επιστημονικό της όρο. Η συγγραφέας επιδιώκει να μεταφέρει στους μικρούς αναγνώστες μηνύματα όπως ο εθελοντισμός, η αλληλοβοήθεια, η προσφορά και η διαφορετικότητα, καθώς είναι αρκετά πιθανόν να κληθούν κάποιες φορές στη ζωή τους να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα, στον οικογενειακό ή φιλικό τους περίγυρο.

Περίληψη

Η εκδρομή τελείωσε...η καρδιά της έμεινε εκεί. Στο μεσημεριανό τραπέζι, ο λόγος της ήταν ρυάκι...Εξήγησε σε όλη την οικογένεια αυτό που σήμερα έζησε. Ως έξυπνο παιδί που ήταν και με οικογένεια που της είχε εμπνεύσει σωστό παράδειγμα, η απόφαση της θρονιάστηκε στο μυαλό και το χαμόγελο στα χείλη της...
Πήραμε την αφορμή για μεγάλη συζήτηση από την απόφαση της Ντόζυ!
Στη συνέχεια φτιάξαμε την παρακάτω κατασκευή - φύλλο αξιολόγησης: Οργανώσαμε και μία ημερίδα για τους γονείς, που ενημερώθηκαν από τους ανθρώπους του ΚΕ.Θ.Ι.Σ.Δεν υπάρχουν σχόλια: