Τρίτη 15 Μαΐου 2018

"Νοιάζομαι και Δρω και Κινητοποιώ για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ." Με τις "2 Ουρές " της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη

Kατά την διάρκεια του προγράματος "Νοιάζομαι και Δρω και Κινητοποιώ για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ. (Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών)", γνωρίζουμε τα άλογα για να έρθουμε πιο κοντά στα αλογάκια του ΚΕ.Θ.Ι.Σ που τόσο αγαπήσαμε!
Αξιοποιήσαμε διδακτικά το βιλίο της αγαπημένης μου Γολάντας Τσορώνης Γεωργιάδη "Οι 2 ουρές".

Ο Ψαρής, το γκρίζο άλογο, ησυχία δε βρίσκει από τις ενοχλητικές αλογόμυγες. Το ίδιο κι ο Ντορής, το κόκκινο άλογο. Κουνούν την ουρά τους για να τις διώξουν! Αυτές όμως… εκεί!
«Είναι τόσο πολλές, που πρέπει να έχει κανείς δυο ουρές» αναστενάζει ο Ντορής. «Μα πού να βρούμε δυο ουρές;» σκέφτεται μετά. «Εύκολο!» λέει ο Ψαρής. «Μου έδωσες ιδέα!» και καταστρώνει σχέδιο στο πι και φι.
Τι ωραία που είναι τώρα χωρίς τις αλογόμυγες να τους τσιμπάνε! Μα πώς κατάφεραν να τις κρατήσουν μακριά τους;
Το μήνυμα του βιβλίου είναι:"Το όλα μαζί όλατα μπορεί!"
Διαβάσαμε το βιβλίο... το συζητήσαμε και προέκυψαν απίστευτες δραστηριότητες που συνδέονται με όλα τα γνωστικά πεδία του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου. Άλλωστε είναι πολλές και οι προτάσεις για δράσεις Φιλαναγνωσίας της κυρίας Γιολάντας όπως λένε τα παιδιά.
Πρώτα πρώτα κάναμε δραματοποίηση. Χωριζόμαστε σε ζευγαράκια. Καθόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να διώχνουμε τις αλογόμυγες που μας τσιμπάνε και από μπροστά και από πίσω, τόσο αυτές που τσιμπάνε εμάς, όσο και τους φίλους μας.
 Ένα παιδάκι γίνεται κουνούπι και μας τσιμπάει στην πλάτη. Δε μπορούεμ να ξύσουμε την πλάτη. Αλλά μας βοηθάει ο φίλος μας.
 Τώρα για να δούμε... για σκεφτείτε παιδιά... Βρείτε κάτι που είναι δύσκολο να κάνετε μόνοι σας και σκεφτείτε έναν τρόπο να γίνει:
"Να... Αυτό το τραπέζι! Προσπαθώ κυρία να το σηκώσω μόνη μου και δε μπορώ! Θ αφψνάξω τους φίλους μου να το σηκώσουμε όλοι μαζί!" 
 ...Και το παγκάκι...
 ...Και τη μεγάλη καρέκλα!
 Και στο τέλος ενώνουμε τα χέρια μας που ενωμένα μπορούν να κάνουν τόσα πολλά και φωνάζουμε δυνατά ότι: "ΤΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΡΕΙ"!
 Στη συνέχεια αποφασίσαμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε σε χαρτί του μέτρου τη ζωγραφιά της χαράς και της συνεργασίας!






Σε φύλλο αξιολόγησης το κάθε παιδί, μετά από τις βιωματικές δραστηριότητες που προηγήθηκαν, καταγράφει κάτι που είναι πιο εύκολο και πιο ευχάριστο να το κάνει όχι μόνος του, αλλά σε συνεργασία με τους άλλους!














Κάναμε γλωσσικά παιχνίδια και δραστηριότητες γραφής:
Με πρώτο συνθετικό το άλογο, όπως η αλογόμυγα του βιβλίου, φτιάξαμε σύνθετες λέξεις χρησιμοποιώντας ως δεύτερο συνθετικό ό,τι θέλαμε, αν και η αρχική σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσουμε μόνο  έντομα.Αλλά φυλακίζεται η φαντασία του παιδιού;
Δημιουργήσαμε έναν πίνακα αναφοράς με τις σύνθετες λέξεις που δημιουργήσαμε!




Και παρατηρώντας τον πίνακα αναφοράς που φτιάξαμε κάναμε και ατομικό φύλλο αξιολόγησης:






Επειδή αγαπάμε πολύ τα αλογάκια φτιάξαμε ένα αλογάκι για πολύ παιχνίδι!!!!!!!!!!










Δεν υπάρχουν σχόλια: