Κυριακή 27 Μαΐου 2018

"Το σποράκι ταξιδεύει" του Eric Carle. Διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού


"Το σποράκι ταξιδεύει" του Eric Carle, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, που μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε όλα τα γνωστικά πεδία του αναλυτικού μας προγράμματος κατά τη διδακτική του αξιοποίηση:
«Είναι φθινόπωρο. Ο αέρας φυσάει δυνατά. Παρασέρνει τους σπόρους των λουλουδιών ψηλά στον ουρανό και τους ταξιδεύει πάνω από τη γη. Ένας από αυτούς είναι μικρούλης, πιο μικρός από τους άλλους. Θα καταφέρει το σποράκι να μη μείνει πίσω και χαθεί; Αλλά για πού το 'βαλαν όλοι τους;»
Μπορείτε να δείτε το παραμύθι στο παρακάτω βιντεάκι, αλλά στα αγγλικά:
Κάποιες εικόνες από το παραμύθι που τις πήρα από το https://www.amazon.com/Tiny-Seed-World-Eric-Carle/dp/1481435752






Αφού διαβάσαμε το βιβλίο και συζητήσαμε για το ταξίδι που κάνει το σποράκι στις 4 εποχές και τις περιπέτειες που πέρασε, το εικονογραφήσαμε:









 Σε φ'υλλο αξιολόγησης απεικονήσαμε το ταξίδι του σπόρου στις 4 εποχές:




Φτιάξαμε ηλιοτρόπια με χάρτινα πιάτα:
Τα πιάτα απλά τα ψαλιδίσαμε στις εσοχές και τα βάψαμε με κίτρινη τέμπερα.Αφού στέγνωσαν κάναμε κίτρινες πινελιές. Για κοτσάνι και φύλλο βάψαμε χαρτόκουτα για να είναι σταθερά:



Στο εσωτερικό θα κολλήσουμε ηλιόσπορους!Αλλά το εκμεταλλευτήκαμε για να κάνουμε μαθηματικά. Εισαγωγή στην έννοια της πρόσθεσης και της αφαίρεσης:
Τα παιδιά έχουν μπροστά τους το πιάτο  - ηλιοτρόπιο και σε κάθε τραπέζει ένα πιάτο γεμάτο ηλιόσπορους. Τους δείχνω τους αγαπημένους μας τερατοαριθμούς και κάθε φορά μέσα στο πιάτο πρέπει να έχει τόσους ηλιόσπορους. Ανάλογα προσθέτους ή αφαιρούν. Ήταν πολύ διασκεδαστική δράση. Άρεσε πολύ στα παιδιά.



Στη συνέχεια με υγρή κόλλα και τέμπερα κολλάμε τους ηλιόσπορους:



Στη συνέχεια κάναμε το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης - Εισαγωγή στην έννοια της πρόσθεσης:




Κολλήσαμε τους ηλίανθους που φτιάξαμε:





Σε χαρτί του μέτρου φτιάξαμε ένα κήπο για να βάλουμε τα ηλιοτρόπια:
Με σφουγγάρι και τέμπερα φτιάξαμε τον ουρανό και με οδοντόβουρτσα και τέμπερα το χορταράκι:


Με τυπώματα με πατάτα και τέμπερα, φτιάξαμε ηλιοτρόπια. Κόκκινη η βάση και από πάνω με τοπινέλο βάλαμε κίτρινο για να πάρει πορτοκαλί αποχρώσεις:

 Με μπατονέτες και μαύρη τέμπερα φτιάξαμε τα σποράκια και με πινέλο το κοτσάνι και τα φύλλα:









Δεν υπάρχουν σχόλια: