Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Πάσχα 2018 Όλα μαζεμένα σε μια ανάρτηση.


Το φετινό Πάσχα είναι πολύ νωρίς και περνώντας η 25η Μαρτίου είχαμε μόνο 5 μέρες για να ετοιμάσουμε τα πασχαλινά μας και ταυτόχρονα να μιλήσουμε για τα Πάθη του Χριστού και τα ήθη και έθιμα του Πάσχα.
Η τάξη μας στολίστηκε πασχαλινά :

Όλες οι δραστηριότητες έγιναν σε συνεργασία με τη συνάδελφόμου Δήμητρα Τριανταφύλλου.
 Τα καλαθάκια μας τα είχαμε ήδη ετοιμάσει και μπορείτε να τα δείτε 
Σε φύλλο αξιολόγησης κάναμε ανίχνευση των γνώσεων των παιδιών σχετικά με το Πάσχα:Ζωγράφισε σε κάθε κυκλάκι κάτι που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη "Πάσχα".
Εδώ είναι συγκεντρωμένα όλα όσα μπήκαν στη σακούλα που φτιάξαμε με τα χαράκια μας:
 Οι σακούλες μας πρώτα πρώτα:
Η έμπνευση για τις σακούλες,μαςήρθε όταν διαβάσαμε και εικονπγραφήσαμε την ιστορία "Τα λουλούδια της Ελπίδας της Ρένας Ρώσση Ζαίρη από τη Συλλογή 
"Οι πιο ωραίες ιστορίες για το Πάσχα".
Ο Χριστός ανέβαινε με δυσκολία το στενό μονοπάτι του Γολγοθά. Ο σταυρός που κουβαλούσε ήταν τόσο βαρύς! Κόντευε να του πέσει από τα χέρια. Γύρω του άνθρωποι φώναζαν, γελούσαν και κορόιδευαν. Όμως, Εκείνος δεν τους κρατούσε καμία κακία. «Δεν ξέρουν τι κάνουν. Συγχώρεσέ τους, Θεέ μου Σε παρακαλώ» προσευχήθηκε στον ουράνιο Πατέρα Του.
Ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό Του. Συνέχισε να προχωράει. Το ήξερε πως δεν έπρεπε να λυγίσει. Το ήξερε πως έπρεπε να τελειώσει την αποστολή Του. Το ήξερε πως έπρεπε να θυσιαστεί για να σώσει τους ανθρώπους, να τους κάνει να καταλάβουν τι σημαίνει αγάπη, να τους βοηθήσει να ζήσουν ευτυχισμένοι.
Κάποιος όρμησε δίπλα του από το πλήθος και με κακία του έμπηξε πιο βαθιά το ακάνθινο στεφάνι που του είχαν φορέσει στο κεφάλι. Το στεφάνι έσχισε το δέρμα Του. Τα μυτερά αγκάθια χώθηκαν βαθιά στο μέτωπο Του. Αίμα άρχισε να κυλάει σταγόνα σταγόνα από τις τρύπες που άνοιξαν τα αγκάθια .Εκείνος και πάλι δεν είπε τίποτα. Δεν παραπονέθηκε. Μόνο βόγκηξε λιγάκι.
Οι σταγόνες αίμα συνέχισαν να κυλάνε. Σχημάτισαν ρυάκι στο μέτωπό Του κι έτσι όπως ήταν σκυμμένος , κουβαλώντας το βαρύ σταυρό , άρχισαν να πέφτουν στο χώμα.
Όταν η πρώτη σταγόνα έπεσε κάτω, το χώμα λες και ζωντάνεψε.
Ρούφηξε διψασμένο τη σταγόνα κι αμέσως από μέσα του φύτρωσε ένα μικρό λουλουδάκι. Το λουλουδάκι ίσιωσε το κορμάκι του και άνοιξε τα πέταλά του. Ήταν κατακκόκινο, χρώμα με το αίμα του Χριστού, και ο μίσχος του είχε το σχήμα του σταυρού. Τα πέταλά του ήταν τόσο τρυφερά και εύθραυστα, σαν την καρδιά Εκείνου που κουβαλούσε το σταυρό.
Οι σταγόνες αίμα συνέχισαν να πέφτουν στο χώμα, το χώμα συνέχισε να τις ρουφάει διψασμένο και τα κατακόκκινα λουλουδάκια συνέχισαν να φυτρώνουν ένα ένα. Καμία σταγόνα αίμα δεν πήγε χαμένη. Η κατάξερη ανηφόρα του Γολγοθά γέμισε με κόκκινα λουλούδια. Κάποια στιγμή τα θολωμένα, πονεμένα μάτια του Χριστού είδαν ένα από τα κόκκινα λουλουδάκια. Μες στον βαθύ του πόνο, χαμογέλασε. Αμέσως το λουλουδάκι άστραψε από ομορφιά και καμάρι.
«Αχ, ας ήταν ο κόσμος ολόκληρος τόσο τρυφερός, τόσο αθώος σαν αυτές τις παπαρούνες!» σκέφτηκε ο Χριστός. Ξαφνικά, άλλος ένας άνθρωπος ξεχώρισε από το πλήθος κι έτρεξε κοντά του.
-Δώσε μου να κρατήσω λιγάκι το σταυρό σου , να σε ξεκουράσω του είπε.
Ο Χριστός τον ευχαρίστησε, του έδωσε το σταυρό και συνέχισε να ανεβαίνει το Γολγοθά του. Δεν έσκυβε τώρα ,κοιτούσε ίσια μπροστά. Και χαμογελούσε.
«Δεν θα θυσιαστώ άδικα» σκέφτηκε .»Σε ευχαριστώ, Θεέ μου. Υπάρχει ελπίδα !»
Και ήταν εκείνη η νύχτα η πιο πονεμένη στην ιστορία του κόσμου. Ακόμη κι όταν ο Χριστός πήγε να συναντήσει τον Πατέρα Του, ακόμη και όταν όλα σκοτείνιασαν, ακόμη κι όταν αστραπές και βροντές έκαναν τη νύχτα μέρα, τα μικρά λουλουδάκια με τα κατακκόκινα, εύθραυστα πέταλα δεν έπαθαν τίποτα. Ο αέρας και η βροχή έμοιαζαν να τα σέβονται, τους φέρονταν τρυφερά.
Και από τότε αυτά, τα λουλούδια φυτρώνουν κάθε χρόνο το Πάσχα και μας θυμίζουν τη θυσία του Χριστού, την προσφορά Του στους ανθρώπους, την ίδια την αγάπη. Είναι οι μικρές κατακκόκινες , τρυφερές, λεπτεπίλεπτες παπαρούνες. Είναι τα λουλούδια της ελπίδας!

Έτσι στις σακούλες μας φτιάξαμε ένα λιβάδι με παπαρούνες!Βάψαμε το χορτάρι με οδοντόβουρτσα.Κάναμε τις παπαρούνες με τυπώματα με σέλινο. Τα φύλλα και τα κοτσάνια με μαρκαδόρο.Τους σπόρους με το δαχτυλάκι. Με φελλούς κάναμε κοτοπουλάκια και πασχαλινά λαγουδάκια. Αππό την άλλη μεριά κάναμε μίαα κοτούλα:


Στη σακούλα μπήκε το λαζαράκι μας που το φτιάξαμε με φίλτρο του καφέ και γλωσσοπίεστρα και στο στολίσαμε με λουλούδια από φιγουροκόπτες:Μιλήσαμε για την Ανάσταση του Λαζάρου και για την Κυριακή των Βαίων και τα εικονογραφήσαμε! Η εκκλησία όπου σε κάθε παράθυρο ζωγράφισαν τα παιδιά τα Πάθη του Χριστού και έθιμα τυ Πάσχα:


Φτιάξαμε σταυρούς με κανέλλες, χόρτο, λουλούδια κια κορδέλες. Είχαμε ετοιμάσει τους σταυρούς δεμένους με χόρτο και τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους συνθέσεις με λουλούδια και κορδέλες:Ο κάθε σταυρός μοναδικός:


Φτιάξαμε και τη Σταύρωση του Ιησού με οντουλέ χαρτόνι που τα παιδιά το έβαψαν καφέ μέσα στα κύματα. Έφταιξαν στεφανάκι με λουλούδια καισ τη βάση του Σταυρού έβαλαν παπαρούνες και κρινάκια:


Οι καρτούλες μας:Από έξω φτιάξαμε ένα πασχαλινό αβγό με λωρ'ίδες χαρτιού και από μέσα έναν πίνακα ζωγραφικής με ευχές, εμπνευσμένο επίσης από τα λουλούδια της Ελπίδας: Φτιάξαμε μανταλάκια αβγά πασχαλινά με κοτοπουλάκι:Κοτούλες σε γλωσοπίεστρα και στεφανάκια με αβγά πασχαλινά:
Λαγουδάκι με κύκλους:


Φτιάξαμε τρίλιζες πασχαλινούς λαγούς για πολύ παιχνίδι. Τα κομμάτια με τα οποία θα παίζεται η τρίλιζα μπαίνουν σε ένα φακελάκι λαγό που έφτιαξαν τα παιδιά. Τα πλαστικοποιήσαμε για να μη χαλάνε:Βάψαμε τα αβγά μας κόκκινα:
 Κάναμε ένα αβγό πασχαλίτσα...
Κια φτιάξαμε αβγοθήκες λαγουδάκια σε ποτηράκι:ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ... ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!