Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Νοιάζομαι και Δρω και κινητοποιώ "Φτιάχνουμε λαμπάδες για το ΚΕ.Θ.Ι.Σ


Στα πλαίσια  του προγράμματος "Νοιάζομαι και Δρω και κινητοποιώ", οι δράσεις μας φέτος συνδέονται με το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ.).



Το ΚΕ.Θ.Ι.Σ (Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών) είναι ΜΚΟ με έδρα το Ν.Σκοπό Σερρών.Πρωταγωνιστής σ΄αυτή τη προσπάθεια είναι το άλογο.Μέσω της κίνησής του μεταφέρει, νευρομυικά στον αναβάτη με αναπηρία, φυσιολογικά πρότυπα βάδισης.Βελτιώνεται ο συντονισμός των κινήσεων , η ισορροπία , ο μυικός τόνος και η ψυχολογία του αναβάτη.Στο κέντρο αυτό πλησίασαν τη φύση και το άλογο γιατί με την ιππασία εναρμονίζονται σώμα , ψυχή και μυαλό.
Είναι το δεύτερο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στην Ελλάδα και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα.Εδρεύει σε εγκαταστάσεις που πληρούν υψηλές Ευρωπαικές προδιαγραφές.Το Σεπτέμβρη του 2007 ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου.
Οι ιδρυτές και εργαζόμενοι (όλοι εθελοντές) είναι φυσιοθεραπευτές , ψυχολόγοι, γυμναστές με ειδίκευση στη θεραπευτική ιππασία.Στην ομάδα αυτή βέβαια χωράνε όλοι, υπάρχει ρόλος για όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν.
 Με χορηγίες, εντοπίων και όχι μόνον, ατόμων και επιχειρήσεων έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής όπως ειδικός ανοικτός στίβος ιππασίας, στάβλος για οκτώ άλογα, μια αποθήκη εξοπλισμού των αλόγων, ένα μικρό σπιτάκι για την διαμονή των συνοδών των παιδιών ενώ διαρκεί η συνεδρία , κλειστός στίβος ιππασίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιοχής που είναι εμπόδιο για την διεξαγωγή των συνεδριών και ένας χώρος που φιλοξενεί διάφορα κατοικίδια, με τα οποία μαθαίνουν να ασχολούνται τα παιδιά (κυρίως τα αυτιστικά). 
Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Λύγκα, φυσικοθεραπέυτρια,εξειδικευμένη στην ιπποθεραπεία και στον αυτισμό που εμπνέυστηκε και μαζί με την κυρία Χρύσα Καρρά, διεθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών,Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, εξειδικευμένη στον αυτισμό ίδρυσαν το Κέντρο,"Τίποτα δε γίνεται με μαγικό ραβδάκι. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή, σωστές εγκαταστάσεις, καταρτισμένη θεραπευτική ομάδα, κατάλληλο άλογο. Είναι πολλά τα καλά αποτελέσματα που έχουμε στο ΚΕΘΙΣ! Καλή ισορροπία, ομαλοποίηση του μυικού τόνου των αναβατών, καλύτερο συντονισμό στις κινήσεις τους, βελτίωση στην επικοινωνία και κοινωνικοποίηση των ατόμων με αυτισμό. Και όλα αυτά γιατί με την ιππασία εναρμονίζονται σώμα, ψυχή και μυαλό!"


Στο ΚΕΘΙΣ έχουμε πολλά ζώα. Δεκατέσσερα άλογα, εφτά γαϊδουράκια, σκυλιά, κότες, κατσίκες, πάπιες, χήνες, μοσχαράκι, πρόβατο. Σωστός ζωολογικός κήπος. Αναπτύσσουμε συνεχώς τις έννοιες του εθελοντισμού, της αναπηρίας και το ρόλο του αλόγου ως «θεραπευτή». 
Παρέχουμε θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση κλπ. Μας επισκέπτονται από Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Κατερίνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη και από όπου αλλού μπορείς να φανταστείς. Κάθε εβδομάδα μας επισκέπτονται για θεραπευτικές συνεδρίες περίπου 45 άτομα από 3 έως 67 ετών! Γύρω στα 20 άτομα είναι άνω των 18 ετών και τα υπόλοιπα μικρότερα των 18.
 Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕ.Θ.Ι.Σ. στον παρακάτω σύνδεσμο που αποτέλεσε και την πηγή μας:
Στο παρακάτω βιντεάκι μπορείτε να δείτε τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου:

Όπως βλέπουμε λοιπόν το Κέντρο επιτελεί ένα μοναδικό έργο. Στηρ'ιζεται αποκλειστικά σε εθελοντές και όπως μας είπε η κυρία Λύγκα, υπάρχουν εθελοντές, που το έργο που έχουν αναλάβει είναι να μεταφέρουν ένα άτομο που δέχεται τος υπηρεσίες του Κέντρου, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες σε σταθερή βάση. Γιατί ο εθελοντισμόςέχει διάρκεια. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μόνο των πολύ σημαντικών υπηρεσιών του ΚΕ.Θ.Ι.Σ.
Εμείς λοιπόν μαζί μετα παιδιά κινητοποιήσαμε τους γονείς και τα καταστήματα της πόλης. Οι γονείς έφεραν λαμπάδες. Τ ακαταστήματα πρόσφεραν υλικά διακόσμησης με μεγάλη προθυμία. Και ένα εργαστήρι κατασκευής λαμπάδων στήθηκε στο σχολείο μας. Γονείς και εκαπιδευτικοί φτιάξαμε 160 λαμπάδςς που με πολλή μεγάλη αγάπης τις προδφέραμε στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ. για να τις πουλήσουν στο πασχαλιάτικο bazaar τους, για να έχουν κάποια έσοδα που ειναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Κέντρου.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: