Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Ας γίνουμε εξολοθρευτές μικροβίων


Σήμερα ασχοληθήκαμε με κανόνες υγιεινής γενικά και κανόνες πλυσίματος χεριών ειδικότερα. Ήρθε στο σχολείο η αγαπημένη μας φίλη, παλιά μας μανούλα και παιδίατρος κυρία Δέσποινα Στυλπνοπούλου και μίλησε σχετικά στα παιδιά και τους έδειξε πώς να προστατεύουν και τον εαυτό τους και τους άλλους από τα μικρόβια.

Εδώ μπορείτε να δείτε κάποιες παλιότερες δραστηριότητες για την υγιεινή των χεριών
Πού υπάρχουν μικρόβια; Παντού! Και είναι χιλιάδες! Μερικά είναι πιο επικίνδυνα από τα άλλα αλλά δεν υπάρχουν καλά μικρόβια.
Τους μίλησε στην αρχή γενικά για κανόνες υγιεινής και καθαριότητας
Τι κάνουμε όταν βήχουμε ή όταν φτερνιζόμαστε για να προστατέψουμε τους γύρω μας από τη μετάδοση των μικροβίων; Βάζουμε το μπράτσο μας μπροστά στο στόμα ή ένα μαντήλι αν έχουμε.
Τους έδειξε τα παρακάτω βιντεάκια και ακολούθησε συζήτηση. Τους έκανε και πειράματα:
 Με τέμπερες και χρυσόσκονη γέμισαν τα χεράκια. Αυτά είναι τα μικρόβια. Για να δούμε τι συμβαίνει όταν πιάνουμε ένα αντικείμενο ή ένα φίλο μας; Του μεταδίδουμε τα μικρόβια! Τι συμβαίνει όταν σκουπίσουμε τα χέρια μας με χαρτί ή όταν τα πλένουμε μόνο με νερό; Δε φεύγουν τα μικρόβια. Άρα πρέπει να τα βρέξουμε, να τα σαπουνίσουμε, να τα πλύνουμε πολύ καλά, να τα ξεπλύνουμε και μετά να τα σκουπίσουμε.
Έκαναν και πρακτική εξάσκηση στο πλύσιμο των χεριών.
Όταν έφυγε η κυρία Δέσποινα, διαβάσαμε το παραμύθι του Ρος Κόλινς "Τα μικρόβια" .
Και μετά απόφασίσαμε να γίνουμε εξολοθρευτές μικροβίων. Κάναμε την παρακάτω κατασκευή. Σε ένα χαρτονάκι είναι οι κανόνες προστασίας από τα μικρόβια και για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Ένα άλλο χαρτόνι είναι σαν κουτί από χαρτομάντιλα και εκεί ζωγραφίζουν μικρόβια.


 Κολλάμε το χαρτόνι με τους τροπους αντιμετώπισης πάνω στο άλλο χαρτόνι, σα να βγαίνει από μέσα και το κάνουμε ακορντεόν
Για την κατασκευή χρησιμοποίησα τα παρακάτω πατρόν που βρήκα ΕΔΩ
και τα μετέτρεψα στα μέτρα μας:


 Κάναμε και 2 φύλλα αξιολόγησης που τους ετοίμασα. Στο ένα ζωγράφισαν μικρόβια και στο άλλο αξιολογήσαμε τις γνώσεις τους σχετικά με τα μικρόβια:


Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο και από εδώ: