Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Teachers 4 Europe "Της Ευρώπης ο καιρός"

Φέτος έχουμε την τιμή να έχουμε επιλεγεί για να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα "Teachers 4 Europe".

Ο χαρακτήρας της εκπαιδευτικής δράσης:

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,    προσφέρει στους Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μία καινοτόμα, δια-δραστική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Teachers 4 Europe».
Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης “Teachers 4 Europe” είναι να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των εξελίξεων των Ευρωπαϊκών θεμάτων και να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων και αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.
 Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω της παρακολούθησης της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πράξης, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμβάλουν στην προώθηση και διάχυση των γνώσεων και εμπειριών που θα αποκομίσουν, μέσα στα σχολεία που εργάζονται αλλά και μέσα από οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα ασκούν και αφορά ευρύτερα στην κοινωνία.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της εκπαίδευσης είναι:

• να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ευρωπαϊκής οικοδόμησης προκειμένου να γίνουν οι ίδιοι κοινωνοί της ευρωπαϊκής ιδέας
• να εξοικειωθούν σε βιωματικές και εναλλακτικές παιδαγωγικές τεχνικές με στόχο την παροχή γνώσης σε σύγχρονα ευρωπαϊκά θέματα 
• να αποτελέσουν μέλη μίας Παν-Ευρωπαϊκής Κοινότητας που θα προωθεί και θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες σχετικές με την ένωση των κρατών και την βελτίωση των συνθηκών ζωής τους
• να συμμετέχουν σε ένα ενεργό δίκτυο ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών στην εκπαίδευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εμείς επιλέξαμε να γνωρίσουμε την Ευρώπη με ένα θέμα που πιστεύουμε ότι θα είναι ενδιαφέρον για τα παιδιά και μέσα από αυτό θα γνωρίσουμε πολλά στοιχεία για τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ευρωπαικής Ένωσης.
Το θέμα μας είναι:"Της Ευρώπης ο καιρός" και θα δούμε πώς τα καιρικά φαινόμενα σε κάθε χώρα επιδρούν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, στο ντύσιμο, στη χλωρίδα και στην πανίδα.Θα γνωρίσουμε μύθους και παραδόσεις που έχουν σχέση με τον καιρό,θα πειραματιστούμε και θα ταξιδέψουμε.
Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας την αφίσα μας για το πρόγραμμα:


Εδώ μπορείτε να τη δείτε και σε stop motion.

Ξεκινώντας το πρόγραμμα, προσπαθήσαμε να κάνουμε κατανοητό στα παιδιά τι είναι η Ευρώπη και
ποια η δική μας σχέση μαζί της. 'Ετσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας την υδρόγειο σφαίρα και χάρτες της Ευρώπης και της Ελλάδας, είδαμε ότι το ένα "μπαίνει μέσα στο άλλο. Η γη έχει 5 ηπείρους που τις μάθαμε.Το μεγάλο μας σπίτι λοιπόν είναι η Γη. Η ήπειρος στην οποία ανήκουμε είναι η Ευρώπη. Η χώρα μας είναι η Ελλάδα.Η πόλη που ζούμε είναι οι Σέρρες.Κάναμε πολλά παιχνίδια και τα παιδιά το κατανόησαν ήδη σε μεγάλο βαθμό. Είναι δε εντυπωσιακό πόσο εύκολα βρίσκουν πάνω στην υδρόγειο σφαίρα την κάθε ήπειρο και κάποιες χώρες στην Ευρώπη.


 Βέβαια πολύ  πιο εύκολα βρίσκουν τις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε στο etwinning πρόγραμμά μας "Kids advertising healthy food".

 Στη συνέχεια κάναμε μία κατασκευή - αξιολόγηση για να δούμε κατά πόσο το έχουμε κατανοήσει όλο αυτό. 
Η ιδέα της κατασκευής είναι από ΕΔΩ 
 Διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο "Τα αστέρια της Ευρώπης" του Θοδωρή Παπαϊωάννου
Τίτλος: Τα αστέρια της Ευρώπης
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση
Έκδοση: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
«Τα αστέρια της Ευρώπης» είναι το νέο βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου, ένα βιβλίο που εμπνεύστηκε όταν το 2011-2012 συμμετείχε στο πρόγραμμα Teachers4Europe. Είναι ο δικός του τρόπος να επικοινωνήσει στα παιδιά τις αξίες και τους σκοπούς που αντιπροσωπεύει το οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα. Σε εικονογράφηση που μεταδίδει συναίσθημα της Λήδας Βαρβαρούση.
Κάποτε, σε μια χώρα με λαμπερό ήλιο, περιτριγυρισμένη από μια θάλασσα που αντανακλούσε το φως του, ζούσε ένα κορίτσι, η Ευρώπη…

Η μικρή Ευρώπη είχε μια και μόνο επιθυμία: να ταξιδέψει και να γνωρίσει όσο περισσότερες χώρες μπορούσε… Σε ένα σημειωματάριο, αυτό που της χάρισε ο παππούς της πριν ξεκινήσει το οδοιπορικό της, σημείωνε πάνω σε αστέρια, τις αξίες που ανακάλυψε, αυτές που της φανερώθηκαν ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα αλλά κοινά βιώματα, ίδιες ανάγκες και ελπίδες!
Οι πληροφορίες από ΕΔΩ
Κάναμε δραματοποίηση του παραμυθιού προσπαθώντας να εκφραστούμε χωρίς να μιλάμε , αφού υπάρχει και άλλη γλώσσα εκτός από το λόγο, η γλώσσα του σώματος.Με το σώμα μας λοιπόν θα δείξουμε τον πόνο μας, τη χαρά μας, τη λύπη μας.
Εικονογραφήσαμε το παραμύθι:


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας για αποστολή υλικού και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ!3 τεράστιες κούτες κατέφθασαν και τα παιδιά γεμάτα περιέργεια και ενθουσιασμό άρχισαν να τις ανοίγουν και στο άνοιγμα κάθε πακέτου δεν ήξεραν πώς να εκδηλώσουν τη χαρά τους!Δεν υπάρχουν σχόλια: