Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Λείπει η Σαρακοστή από το Μάρτη;


Το τριήμερο Της Αποκριάς πέρασε... Η καθαρή Δευτέρα πέρασε... οι χαρταετοί φέτος πέταξαν ψηλά και τα παιδιά επέστρεψαν γεμάτα εντυπώσεις! Έλεγαν... έλεγαν και δεν σταματούσαν!
Η Νικολέτα μας είχε μία έκπληξη γα μας! Έφτιαξε με τη μαμά της μία Σαρακοστή με αλεύρι και νερό με τη μαμά της και μας την έφερε για να μετράμε το χρόνο ως το Πάσχα!




Αυτό μας έδωσε την αφορμή να διαβάσουμε την  ιστορία που κρύβει σην τσέπη της ποδιάς της η Σαρακοστή της τάξης μας από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ 
Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο. Στην ουσία πρόκειται για ένα παιδικό ημερολόγιο, αφού η εν λόγω κυρία φτιαγμένη με ζυμάρι (συνήθως) έχει εφτά πόδια που αντιστοιχούν στις εφτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα λοιπόν έκοβαν ένα ποδαράκι (…και τις μέρες τις μετρούσαν / με τα πόδια της τα επτά / κόβαν ένα τη βδομάδα / μέχρι να έρθει η Πασχαλιά) και έτσι υπολόγιζαν πόσος καιρός απομένει μέχρι την Ανάσταση.
Εμείς βέβαια στο Νηπιαγωγείο κάνουμε μία παραλλαγή. Δεν κόβουμε τα ποδαράκια. Τα διπλώνουμε ή βάζουμε πάνω ενα σημαδάκι.
Η ιστορία λέγεται "Βήμα βήμα ως τη Λαμπή με την Κυρά Σαρακοστή" της Ακριβής Λαζαρινής και της Ελισάβετ Σπύρου.
Η γιαγιά Αδαμαντία,Υποδέχεται τα εγγονάκια της στο χωριό και φτιάχνει μαζί τους μία Σαρακοστή σαν αυτή που μας έφερε η Νικολέτα. Με αλεύρι και νερό!


Φτιάξαμε την ατομική μας Σαρακοστή. Το σπιτάκι της Σαρακοστής από το βιβλίο μου  "Τα πρώτα μου βήματα στη γνώση"






Φτιάξαμε και τη Μεγάλη Σαρακοστή της τάξης! 





Ζωγράφισε ο καθένα ςτη Σαρακοστή του όπως τη φαντάζεται, ψροντ'ιζοντα ςνα της βάλει 7 πόδια και 7 παπουτσάκια










Κια φυσικά στρώσαμε το τραπέζι μας με σαρακοστιανά και λαγάνες φρεσκοψημένες:





Δεν υπάρχουν σχόλια: