Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Etwinning"Travelling with a drop" Stem - Η σταγόνα στο πηγάδι - Τροχαλίες


Η περιπέτεια της σταγόνας συνεχίζεται και φτάνει στο τέλος της:
"Άρχισε να κυλάει λοιπόν δειλά δειλά κάτω από τη γη και όπου συναντούσε ρίζες από δέντρα και λουλούδια έδινε λίγη από τη δροσιά της. Ξαφνικά εκεί κάτω στη γη, είδε ένα βαθύ πηγάδι με πολύ νερό.
«Ε! Σταγόνες»  φώναξε «¨Τι κάνετε εκεί κάτω;»
«Περιμένουμε τους ανθρώπους να τραβήξουν τον κουβά με την τροχαλία  για να τους προσφέρουμε τη δροσιά μας! Μόνο έτσι  μπορούμε να ανέβουμε εκεί πάνω» είπαν η σταγόνες του πηγαδιού.
«Είναι πολύ ωραία πάνω στη γη. Ελπίζω να σας βγάλουν σύντομα από το πηγάδι. Τώρα σας χαιρετώ γιατί πρέπει να συνεχίσω το ταξίδι  μου»
«Γεια σου σταγονίτσα» είπαν όλες οι σταγόνες μαζί.
Η μικρή μας σταγόνα συνέχισε το ταξίδι της και γνώρισε τόσα καινούρια πράγματα! Πέρασε από όλα τα μέρη που συνάντησε νερό, τις λίμνες, τα ποτάμια, τις θάλασσες, τα φράγματα. Έκανε πολλούς καινούριους φίλους αλλά άρχισε να νοσταλγεί λίγο το παλιό της σπίτι…
Ήθελε να γυρίσει πίσω στο ποτήρι της και να ξεκουραστεί μέχρι την επόμενη φορά που θα ταξίδευε… έτσι αποφάσισε να ξαναμπεί στο γνώριμο πια τούνελ , τις σωλήνες τις ύδρευσης. Ήξερε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να ξαναγυρίσει πίσω.
Περίμενε, περίμενε……. ώσπου  μια μέρα η βρύση άνοιξε και  η σταγονίτσα βρέθηκε ξανά στο σπίτι της, στο ποτήρι της!"
Εικονογραφήσαμε την συνέχεια του παραμυθιού:10η πρόκληση : Πως θα βγαλουμε τη σταγόνα από το πηγάδι; ( ας φτιαξουμε μία τροχαλία) 
Η σταγόνα επεσε στο πηγάδι. Για να τη βγάλουμε φτιάξαμε μία τροχαλία:
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι αυτά:
Και τώρα ας φτιάξουμε ένα πηγάδι:

Και σε βιντεάκι:


Με ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε τη δική μας τροχαλία:Πείραμα με φυτά που χρωμματιζονται  
Beebot και χρωματιστα λουλουδια(ακολουθίες) 
Τα στάδια ανάπτυξης του φυτού:

Προσπαθήσαμε να χρωματίσουμε φυτά αλλά αποτύχαμε. Πήραμε άσπρα λουλούδια και τα βάλαμε σε βάζα με νερό, όπου είχαμε διαλύσει χρώματα ζαχαροπλαστικής:Τα αποτελέσματα ήταν αυτά:

Δημιουργήσαμε χάρτες με διάφορες ακολουθίες ( βάση το  μέγεθος, το χρώμα, και την ανάπτυξη!