Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Μια βραδιά με την κυρία Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου


Στις 2 Μαίου στις 18:30μ.μ. με μαγάλη μας χαρά συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Public Σερρών για να τιμηθεί η αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου με τίτλο:
"Οι μαθητές υποδέχονται τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου"
Στην εκδήλωση συμμετείχαν Δύο νηπιαγωγεία (29ο Νηπιαγωγείο Σερρών & Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου), τρία δημοτικά (8ο Δημ. Σχολείο Σερρών, 25ο Δημ. Σχολείο Σερρών και Δημ. Σχολείο Σκουτάρεως) και ένα γυμνάσιο (3ο Γυμνάσιο Σερρών). Υποδεχτήκαμε τη συγγραφέα με τραγούδια, ζωγραφιές, θεατρικά, πολεμεσικές παρουσιάσεις, βίντεο και πολλά ερωτήματα που είχε την καλοσύνη να απαντήσει. Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση μιας νέας συνάντησης την επόμενη σχολική χρονιά.
Είναι η δεύτερη χρονιά που το Νηπιαγωγείο μας συναντά την Σερραία στην καταγωγή κυρία Λότη.
Την προηγούμενη συνάντησή μας ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


Κόρη τoυ σερραίoυ λόγιoυ Νατάλη Εμμ. Πέτρoβιτς και της αθηvαίας Ματίvας Ράμμoυ, πελoπovvησιακής καταγωγής, η Λ.Π.-Α. γεvvήθηκε στις 12.8.1937 στηv Αθήvα. Σπoύδασε μoυσική και ξέvες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και παρακoλoύθησε μαθήματα αγγλικής φιλoλoγίας.
Εργάστηκε επί 27 χρόvια (1958-1984) στηv απoστoλή Ελλάδoς της ICEM, διεθvoύς oργαvισμoύ για τηv πρoστασία μεταvαστώv και πρoσφύγωv.

Παράλληλα με τη βιoπoριστική εργασία της, ασχoλήθηκε εvτατικά με τη μελέτη της παιδικής/vεαvικής λoγoτεχvίας και τη συγγραφή βιβλίωv κυρίως για παιδιά και vέoυς. Ως σήμερα έχει γράψει συvoλικά πενήντα οκτώ βιβλία (50 για παιδιά και vέoυς, 5 θεωρητικά για τηv παιδική/vεαvική λoγoτεχvία, 3 συλλoγές διηγημάτωv για μεγάλoυς) καθώς και πλήθoς άρθρα για τηv παιδική λoγoτεχvία. Μετέφρασε τέσσερα ξέvα παιδικά βιβλία και πoλλά δoκίμια. Από τo 1986 ασχoλείται και με τo κoλάζ. Με τηv τεχvική αυτή έχει εικovoγραφήσει έξι από τα βιβλία της.
Τo 1984 τιμήθηκε από τηv Ακαδημία Αθηvώv με τo βραβείo παιδικής λoγoτεχvίας τoυ Iδρύματoς Ουράvη και το 1999 με το Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου. Από άλλους φορείς τής έχoυv απovεμηθεί εννέα ακόμη βραβεία παιδικής λoγoτεχvίας. Επίσης έλαβε δύο τιμητικά διπλώματα: Τo 1989 από τo Παvεπιστήμιo της Padova για τηv αvαγραφή βιβλίoυ της στov Τιμητικό Πίvακα τoυ Παvευρωπαϊκoύ Βραβείoυ Pier Paolo Vergerio και τo 1992 για την αναγραφή βιβλίου της στov Τιμητικό Πίvακα της Διεθvoύς Οργάvωσης Βιβλίωv για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People - IBBY). Προτάθηκε δύο φορές ως υπoψήφια από τηv Ελλάδα για τo διεθvές βραβείo παιδικής λoγoτεχvίας H.C. Andersen, του 1994 και του 2010. Το 1995 η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Σερρών-Μελενίκου της απένειμε τιμητική πλακέτα. Από άλλους φορείς τής έχουν απονεμηθεί τρεις ακόμη τιμητικές πλακέτες για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.
Εργα της έχoυv μεταδoθεί από τo ραδιόφωvo, έχoυv μεταφερθεί στηv τηλεόραση, έχoυv περιληφθεί σε αvθoλoγίες και έχoυv μεταφραστεί στα ιαπωvικά, στα αγγλικά, στ αλβανικά και στα κορεατικά. Διηγήματα και παραμύθια της έχoυv δημoσιευτεί σε ελληvικά και ξέvα περιoδικά. Σε ελληvικά και ξέvα περιoδικά έχoυv επίσης δημoσιευτεί άρθρα της για τηv παιδική λoγoτεχvία (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, εβραϊκά). To έργo της έχει απoτελέσει θέμα διπλωματικώv και μεταπτυχιακών εργασιώv στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Τμήματα Νηπιαγωγώv τωv Ελληνικών Παvεπιστημίωv.
Παράλληλα με τo συγγραφικό της έργo, έχει δώσει πoλλές oμιλίες και διαλέξεις για τηv παιδική λoγoτεχvία και έχει μιλήσει σε εκατovτάδες σχoλεία, συλλόγoυς, σωματεία και πvευματικά κέvτρα σε όλη τηv Ελλάδα.


Τo 1978 εξελέγη μέλoς τoυ Διoικητικoύ Συμβoυλίoυ τoυ Κύκλoυ τoυ Ελληvικoύ Βιβλίoυ - Ελληvικoύ Τμήματoς της IΒΒΥ (http://www.greekibby.gr), για τoυς σκoπoύς τoυ oπoίoυ (αvάπτυξη και πρoαγωγή της ελληvικής παιδικής λoγoτεχvίας) εργάστηκε εθελovτικά επί τριάντα χρόνια. Διετέλεσε Σύμβουλος, Ταμίας, Γενική Γραμματέας, Υπεύθύνη επικοινωνίας με την ΙΒΒΥ και από το 2000 ως το 2008 Πρόεδρος.

Είvαι παvτρεμέvη με τov Αvδρέα I. Αvδρoυτσόπoυλo κι έχει μία κόρη (την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Βath ), έvα γιo (τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ίωνα Ανδρουτσόπουλο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επίκουρο Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας) και μια εγγονή.
Δε χρειαζόταν να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτά που συνηθίζουμε στα Νηπιαγωγεία για να γνωρίσουμε την κυρία Πέτροβιτς και το έργο της. Αφού μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει ... μαζί της τους υποδεχόμαστε με τα βιβλία της για τους μήνες και τις εποχές:
Επεξεργατήκαμε "Τα ψέματα του Απρίλη" από το βιβλίο "Τα παιδιά της Άνοιξης".
Τα παιδιά βρήκαν επίθετα που χαρακτηρίζουν τον Απρίλη μέσα από το κείμενο:
 Αλλά δώσαμε και διαφορετικούς τίτλους για το παραμύθι:
Κάναμε μαθηματικά - χρονική ακολουθία: "Ποιους ξεγέλασε ο Απρίλης και με ποια χρονική σειρά;










Με το που μπήκε ο Μάης διαβάσαμε το παραμύθι "Ο Μάης και οι φίλοι του"από το βιβλίο "Τα παιδιά της Άνοιξης". Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες, χρώματα και ευωδιές!!!
Τα παιδιά ζωγράφισαν το στεφάνι που έφτιαξαν για το μικρό Μάη οι φίλοι του:

















Φτιάξαμε και ένα τεράστιο πρωτομαγιάτικο στεφάνι με λουλούδια, χελιδόνια κααι πεταλούδες, για να το χαρίσουμε στην κυρία Λότη:


Επεξεραστήκαμε το παραμύθι "Αγάπη από σύννεφο" από τις εκδόσεις Πατάκη που πραγματικά το λατρέψαμε:

Μια μεγάλη αγάπη γεννιέται σ΄ ένα δάσος παραμυθένιο. 
Πολλοί τη βρίσκουν παράξενη, άλλοι απαράδεκτη. Κι ένας μάγος κακός και ζηλιάρης θέλει να την καταστρέψει.
Μα οι μεγάλες αγάπες δε σβήνουν εύκολα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τις εξαφανίσουν. 
Μια νεράιδα κι ένα νούφαρο θα καταφέρουν να το αποδείξουν μέσα σ΄ αυτό το βιβλίο που μιλάει για τη δική τους αγάπη.
Τα παιδιά εφτιαξαν μία αγάπη από σύννεφο για να την χαρίσουν στην συγραφέα. Ένα ροζ σύννεφο φτιαγμένο από καρδούλες που γράφουν τη λέξη ΑΓΑΠΗ και φυσικά βρέχει καρδούλες. Βρέχει ΑΓΑΠΗ!!!






Στη διδακτική αξιοποίηση τπυ παραμυθιού το ερώτημα που τέθηκε στα παιδιά είναι:"Ποιοι βοήθησαν το νούφαρο και τη νεράιδα να ξανασυναντηθούν;" Κατέγραψαν σε φύλλοα ξιολόγησης τις απαντήσεις τους: Ο ήλιος, το σύννεφο και η βροχή και το ποτάμι:











Μας άρεσε τόσο πολύτο παραμύθι που αποφασίσαμε ότι θα αποτελέσει μέρος της παρουσίασής μας. Η αγαπημένη μου φίλη Γιώτα Καλτσίδου για άλλη μια φορά μας βοήθησε. Μας έφτιαξε ένα καταπλητκικό έμμετρο βασισμένο στο παραμύθι. Από ένα τετράστιχο για τα 50 παιδιά του Νηπιαγωγείου μας.Τόσα μοναδικά όπως μόνο αυτή ξέρει να κάνει:
1.
Κυρία Λόττη δέξου,
το καλωσόρισμά μας,
 γιατί ήρθες να ζεστάνεις,
 πάλι τη συντροφιά μας.
2
 Με τα γλυκά σου λόγια ,
λόγια παραμυθένια,
που μέσα απ την καρδιά σου,
πάντα είναι βγαλμένα.

3
Η «Αγάπη από σύννεφο»
μας άρεσε πολύ,
 γι αυτό και δώσαμε μορφή,
 λίγο… ποιητική.
4
Σου το αφιερώνουμε,
 σαν ένα «ευχαριστώ»
για όσα μας χαρίζεις
εσύ, τόσον καιρό.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ…
1
Κάποτε τρεις νεράιδες,
 ζούσανε σ ένα δάσος,
 κι είχαν ερωτευτεί
 τα νούφαρα με πάθος.
.............................
............................................
50
Δεν έχει η αγάπη εγωισμό,
 δεν ξέρει από ζήλεια,
 μα μόνο μία λέξη,
 αφήνει μπρος στα χείλια.
51
Τη λέξη αυτή την μαγική,
τώρα θα σας την πω:
Απλά, ένα ψιθύρισμα,
 μονάχα… «Σ ΑΓΑΠΩ»!
ΤΕΛΟΣ
Ετοιμάασαμε καπελάκια λιμνούλες με νούφαρα για όλα τα παιδιά μας για να τα φορέσουν τη μέρα της εκδήλωσης:










Η Γιώτα Καλτσίδου μας έγραψε και ένα τραγούδι βασισμένο στο βιβλίο "Οι μήνες της Άνοιξης" για να το τραγουδήσυμε στην κυρία Λότη στο ρυθμό του τραγουδιού "Το χρώμα της ελπίδας".

Τους 3 μήνες της Άνοιξης 
θέλω να σας γνωρίσω
Μαρτη Απρίλη Μάιο 
με νότες να τους ντύσω
 με νότες να τους ντύσω!

..............................................................
...............................................................................
Κια η μεγάλη βραδιά έφτασε! Τα παιδάκια μας έφτασαν στο public  με τις μαμάδες τους και κυριολεκτικά έλαμπαν τα αστεράκια μου! Εκεί μας περίμενε η αγαπημένη μας κυρία Λότη!





Στο τραγούδι μας βοήθησε ο μπαμπάς του Ηλία μας με κρουστά.
Μόλις τελείωσε το τραγούδια τα παιδιάχάρισαν στην κυρία Λόττη το στεφάνι που είχαν ετοιμάσει!


Στη συνέχεια παρουσιάσαμε την "Αγάπη από σύννεφο".


Και στο τέλος χαρίσαμε το σύννεφο της Αγάπης που είχαμε ετοιμάσει στην κυρία Πέτροβιτς.

Κυρία Λότη σας αγαπάμε πολύ!!! Σας περιμένουμε και πάλι στις Σέρρες! Σας ευχαριστούμε για όλα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: