Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Η δανειστική μας βιβλιοθήκη ξεκίνησε....

Ξεκίνησε η φετινή μας δανειστική βιβλιοθήκη. Με μεγάλο κέφι και ενθουσιασμό. Άλλωστε τα παιδιά αγαπάνε τα βιβλία και χαίρονται να ταξιδεύουν μαζί τους...
Προηγούμενες αναρτήσεις για τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης προηγούμενων ετών μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ 
και ΕΔΩ
Πρώτα διαβάσαμε το "Βιβλιόδεντρο" της Ζωής Βαλάση.
Το βιβλίο της Ζωής Βαλάση  Το Βιβλιόδεντρο, είναι και δέντρο – αφού έχει φύλλα – και βιβλίο αφού έχει παραμύθια… Τέσσερα μικρά παραμύθια και δύο παραμυθοτράγουδα, όλα με θέμα  και ήρωά τους το βιβλίο: Άλλοτε μικρό, που μεγαλώνει όμως σαν δέντρο, άλλοτε μεγάλο, σαν το βιβλίο της Μοίρας, κάποτε ακόμα πιο μεγάλο, όπως το βιβλίο της ειρήνης, και σπάνια τόσο ωραίο, που άλλοι να το θέλουν για το μουσείο, άλλοι να το ζητάνε για βραβείο, μα που ταιριάζει μόνο στα χέρια ενός μικρούλη άστεγου που θέλει να το διαβάσει.
Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα φύλλα, διάφορα φιλομαθή ζωάκια παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για την αξία των γραμμάτων...

Στη συνέχεια είπαμε πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα βιβλία για να τα διατηρούμε καθαρά και να μην τα καταστρέφουμε.
Ο καθένας έγραψε το δικό του κανόνα και τον κόλλησε στην κοιλίτσα της κουκουβάγιας, που το σώμα της αποτελέι ένα κάνσον χαρτόνι διπλωμένο στα 3.
 Για τη δανειστική βιβλιοθήκη, το κάθε παιδί φέρνει το δικό του βιβλίο. Και το κάνουμε αυτό για να μαθαίνουν να είναι ακόμα πιο υπεύθυνοι αφού πρόκειται για το δικό τους βιβλίο που έχουν επιλέξει από τη βιβλιοθήκη τους.
Τα παιδιά ζωγράφισαν και έφτιαξαν το εξώφυλλο από το βιβλίο που έφεραν(και στο τέλος της χρονιάς θα ξαναπάρουν). Φτιάξαμε το ιατρείο των βιβλίων. Μέσα βάλαμε υλικά με τα οποία η ομάδα υπηρεσίας κάθε μέρα θα φροντίζει για τυχόν ατυχήματα στα βιβλία μας.

 Τα παιδιά έφτιαξαν μόνα τους τις τσάντες της δανειστικής βιβλιοθήκης.Πήραμε απλές πάνινες τσάντες και μαρκαδόρους για ύφασμα. Το κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του μοναδική και ξεχωριστή τσάντα.

 Και ήρθε η στιγμή να δανειστούμε το πρώτο μας βιβλίο. Τα βιβλία απλώθηκαν και το κάθε παιδί διάλεξε το βιβλίο του.
 Συμπλήρωσε την καρτέλα δανεισμού με τον τίτλο του βιβλίου που δανείστηκε και την ημερομηνία δανεισμού. Πήρε την ταυτότητα της δανειστικής βιβλιοθήκης που είχε φτιάξει και είχαμε πλαστικοποιήσει. Στο πίσω μέρος κάθε βιβλίου βάλαμε μία χρωματιστή θήκη CD, όπου μπαίνει η ταυτότητά τους.
 Μέσα μπαίνει το συμβόλαιο της δανειστικής που θα το διαβάσουν στο σπίτι και θα το υπογράψουν με τους γονείς τους.
 Ένα φύλλο καταγραφής εντυπώσεων που θα το συμπληρώσουν μόνο και εάν θέλουν.Καλά διαβάσματα παιδιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: