Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Το δοντάκι μου το χάνω, ευκαιρία αφαίρεση να κάνω .

Τι συμβαίνει όταν πέφτει ένα δοντάκι από το στόμα μας; Έχουμε λιγότερα δοντάκια. Δηλαδή αφαιρείται ένα δόντι από το στόμα μου. Βγαίνει. Ενώ όταν φυτρώνει ένα δοντάκι έχω περισσότερα δόντια. Μπαίνει ένα δόντι στο στόμα μου. 
Τα δόντια που πέφτουν και αυτά που φυτρώνουν, μας έδωσαν μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση στη διαδικασία της πρόσθεσης και της αφαίρεσης,πάλι με παιχνίδι. 
Βάλαμε στο στόμα που είχαμε φτιάξει,τολύπια βάμβακος, ένα σε κάθε δόντι.
 Μετά αφαιρούσαμε ένα κάθε φορά και βλέπαμε ότι ήταν λιγότερα .
 Το κάναμε και με μαρκαδόρους.
 Είδαμε τα σύμβολα της πρόσθεσης και της αφαίρεσης και είπαμε ότι προσθέτω σημαίνει βάζω και αφαιρώ σημαίνει βγάζω.



 Αφού κάναμε πολλά παιχνίδια ήρθε η στιγμή της αξιολόγησης. Άραγε καταλάβαμε πώς γίνεται η αφαίρεση; Κάναμε το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης και για άλλη μία φορά αυτή η ομάδα παιδιών,δείχνει τις ικανότητες και τη μεγάλη αντίληψη που διαθέτει.Τόσο που σε σπρώχνει να κάνεις πράγματα, που ίσως να μην τολμούσες να κάνεις αυτή τη χρονική στιγμή.  











 Φτιάξαμε την κυρία Δοντούλα και τον κύριο οδοντόβουρτσα για να παίξουμε μαζί τους.




 Και ύστερα αποφασίσαμε να τα κάνουμε καδράκι, για να το βάλουμε στο δωμάτιό μας και να μην ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.





















Η κατασκευή είναι από ΕΔΩ
 Ένα φύλλο αξιολόγησης που φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά .Διαλέξαμε την εικόνα όλοι μαζί και τη χωρίσαμε σε 4 μέρη για να ζωγραφίσουμε στο κάθε ένα 4 πράγματα που κάνουν καλό στα δόντια μας.













 Το είχαμε φτιάξει επιτραπέζιο παιχνίδι και τα παιδιά ζήτησαν να το κάνουμε και φύλλο εργασίας. Ζωγραφίζουμε στο κάθε δόντι αυτά που του ταιριάζουν,








 Και ανάμεσα σε αινίγματα που έλεγαν τα παιδιά και σε ποιηματάκια που φτιάξαμε μόνοι μας, αποφασίσαμε να εικονογραφήσουμε ένα αίνιγμα: 








Και φυσικά στις ελεύθερες δραστηριότητες , πάλι τα δόντι σκεφτόμαστε:

1 σχόλιο:

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΠΗΓΑΝ! ΛΑΤΡΕΨΑ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΟΝΤΟΥΛΑ!!!! ΧΑ ΧΑ!