Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Οι δράσεις μας στα πλαίσια της περιβαλλλοντικής εβδομάδας: "Σώστε την καφέ αρκούδα".


Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η εβδομάδα περιβαλλοντικών δράσεων για όλα τα σχολεία της χώρας. 
Εμείς φέτος με τη συνάδελφό μου τη Νίκη, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών.Είδαμε λοιπόν την προηγούμενη Παρασκευή που μιλήσαμε για  τα ζώα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Των Ζώων, ότι είναι ένα θέμα που τους αρέσει πολύ και έχουν πολλά να πουν και διάθεση να μάθουν. Έτσι  λοιπόν και αυτή την εβδομάδα  συνεχίσαμε να μιλάμε γενικά για τα ζώα. 
Με την κυρία Νίκη που ήταν πρωί έκαναν πάρα πολλές δραστηριότητες:
Έφεραν από το σπίτι τους βιβλία και πολλά ζωάκια και με αυτά έκαναν ομαδοποιήσεις με πολλά κριτήρια:



Έκαναν αντιστοιχίσεις...έκαναν πολλά παιχνίδια και πίνακες αναφοράς:







Παρατήρησαν πίνακες ζωγραφικής με ζώα:




Επικεντρώθηκαν στον πίνακα  της Σοφίας Καλογεροπούλου: "Συνάντηση Ζώων".
Τον παρατήρησαν... τον συζήτησαν... είπαν ότι είναι η Κιβωτός του Νώε.
Στη συνέχεια κάνανε ζωγραφική αναπαράσταση του πίνακα.


Και μετά μίλησαν γενικά για τα ζώα προς εξαφάνιση και επικεντρώθηκαν στην καφέ αρκούδα, γιατί πολλά από τα παιδιά  μας έχουν επισκεφτεί το Νυμφαίο και ήξεραν τις δράσεις του Αρκτούρου.

Είδαν πρώτα πρώτα έναν χάρτη της Ελλάδας που δείχνειπού ζουν πλέον οι καφέ Αρκούδες στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα έως το 19ο αιώνα, η αρκούδα ζούσε ακόμη και στην Πελοπόννησο. Σήμερα έχει περιοριστεί κυρίως στη βόρεια Πίνδο και την κεντρική Ροδόπη . Ο πληθυσμός της υπολογίζεται σε 180 άτομα το λιγότερο και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Βαλκανικού πληθυσμού αρκούδας που δεν ξεπερνά συνολικά τα 2.500-3.000 άτομα. Είναι ωστόσο από τους μεγαλύτερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φυσική σύνδεση των πληθυσμών της καφέ αρκούδας στη Βαλκανική θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του είδους και στη χώρα μας.
Αναζήτησαν πληροφορίες γιατην καφέ Αρκούδα και έμαθαν πάρα πολλά:
Πού ζει, τι τρώει, τι είναι η χειμερία νάρκη και τέλος το σπουδαιότερο: Από τι κινδυνεύει:
Τι τρώει:


 Η αρκούδα είναι ζώο παμφάγο. Δείχνει όμως προτίμηση στις φυτικές τροφές, όπως καρποί δένδρων, αλλά και ρίζες, βολβοί και χόρτα, ενώ συμπληρώνει το διαιτολόγιό της με μυρμήγκια, μικρά θηλαστικά και χελώνες. Χάρη στην ισχυρή της όσφρηση μπορεί να εντοπίζει τους καρπούς του δάσους όταν είναι ώριμοι. Το μέλι είναι μία από τις αγαπημένες της τροφές. Βρίσκει πολύ εύκολα τα μελίσσια από το βόμβο των μελισσών και την έντονη μυρωδιά του μελιού. Το τρίχωμα και η σκληρή επιδερμίδα τής επιτρέπουν να αδιαφορεί για τα τσιμπήματα, αλλά στην περίπτωση που δεχτεί πολλά στο πρόσωπο καταφεύγει σε νερό, όπου ένα... μπανάκι την ανακουφίζει.


 Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί κρύβεται στη φωλιά της στις αρχές του χειμώνα και εμφανίζεται πάλι την άνοιξη μαζί με τα μικρά της.
Είναι ζώο σωματώδες με μεγάλη μυϊκή δύναμη, ιδιαίτερα στο λαιμό και στα άκρα. Έχει τριγωνικό κεφάλι, κυκλικά μικρά αφτιά και μικρά μάτια. Ζει περίπου 20 με 25 χρόνια. Ζει σε δάση με δρυς, οξιές και κωνοφόρα (πεύκα, έλατα κ.ά) της ορεινής και της ημιορεινής ζώνης. Είναι μοναχικό ζώο και κυκλοφορεί το ξημέρωμα, το σούρουπο και την νύχτα. Διαθέτει 40-42 δόντια με αναπτυγμένους τους κυνόδοντες και τους γομφιούς.


Ευκίνητη παρά τον όγκο της, μπορεί να σκαρφαλώνει σε δέντρα, καθώς και να στέκεται στα πίσω πόδια της ανιχνεύοντας καλύτερα το χώρο γύρω και τρομάζοντας με το μέγεθός της κάθε υποψήφιο εχθρό.




Η χειμερία νάρκη:
Το χειμώνα η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο λήθαργο και αναπαύεται σε κοιλότητες βράχων και κουφάλες δέντρων. Την εποχή αυτή δεν τρέφεται σχεδόν καθόλου αλλά καταναλώνει το λίπος που είχε αποκτήσει τον προηγούμενο καιρό.


Τα πέλματα της αρκούδας:
Ο βηματισμός της είναι βαρύς και άχαρος, καθώς περπατά με όλο το πέλμα κινώντας ταυτόχρονα το μπροστινό και το πίσω πόδι κάθε πλευράς. Ανήκει δηλαδή στα πελματοβάμονα ζώα. Σε κάθε πέλμα έχει πέντε δάχτυλα με εντυπωσιακά νύχια τα οποία δεν είναι συσταλτά, δεν μπορεί δηλαδή να τα μαζέψει όπως η γάτα. Μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 40- 50 χιλιόμετρα την ώρα.


Αναπαραγωγή :
Τα  μικρά αρκουδάκια - συνήθως ένα με δύο και σπανιότερα τρία - γεννιούνται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου μέσα στη φωλιά και ενώ το θηλυκό βρίσκεται σε χειμέριο λήθαργο. Είναι τυφλά, ζυγίζουν μόλις 350-400 γραμμάρια και εξαρτώνται από τη μητέρα τους για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους. Αν η αρκούδα ενοχληθεί από τον άνθρωπο σε αυτό το στάδιο και αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη φωλιά της, τα μικρά πεθαίνουν σε διάστημα 15-20 λεπτών.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αρκούδα είναι:
- Ο φόνος από τον άνθρωπο, είτε επειδή προκαλεί ζημιές σε κτηνοτροφικά ζώα, μελίσσια και καλλιέργειες είτε τυχαία κατά το κυνήγι ή σκόπιμα για σύλληψη των μικρών κ.λπ.

- Η καταστροφή των βιοτόπων της (δάση οξιάς, δρυός, ελάτου, σε υψόμετρο 800- 2.000 μ.). Οι πυρκαγιές, η διάνοιξη δρόμων, η κατασκευή φραγμάτων και τεχνικών έργων και η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων καταστρέφουν τους βιότοπους της αρκούδας, προκαλώντας ενόχληση στο ζώο και περιορίζοντας τις κινήσεις του για αναπαραγωγή και ανεύρεση τροφής.

- Η διακοπή του χειμέριου λήθαργου λόγω ενόχλησης. Ο χειμέριος λήθαργος αν διακοπεί, δύσκολα ξαναρχίζει, οπότε δυσκολεύει την προσπάθεια επιβίωσης κατά τη δύσκολη λόγω έλλειψης τροφής, χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, τα μωρά της ζουν μόνο αν η μητέρα δεν φύγει από τη φωλιά.

- Η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης για τα παραπάνω προβλήματα, με αποτέλεσμα να νιώθουν οι άνθρωποι την αρκούδα ως απειλή για την περιουσία και την ασφάλειά τους.
Πώς μπορούμε να την προστατέψουμε;

Μάθε να αγαπάς και να σέβεσαι όλα τα ζώα, όχι μόνο τις αρκούδες. Αρκούδες, άνθρωπος, φίδι, αράχνη, ποντίκι, μυρμήγκι, σαρανταποδαρούσα... συνειδητοποίησε ότι κάθε ύπαρξη έχει τη θέση και τη λειτουργία της στη φύση. Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να θαυμάσει: κάθε μορφή ζωής είναι ένα μικρό αριστούργημα που αξίζει το ενδιαφέρον σου.
Να θυμάσαι ότι τα άγρια ζώα, όπως οι αρκούδες, τα δελφίνια και οι καμηλοπαρδάλεις πρέπει να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον κι όχι στους ζωολογικούς κήπους.
Γίνε μέλος σε μια οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξε ενεργά πρωτοβουλίες για την προστασία της φύσης.
Τα μάθανε όλα τόσο καλά που όταν ήρθε η στιγμή να τους δώσουμε το φύλλο αξιολόγησης που τους ετοιμάσαμε μας εντυπωσίασαν:
















Αυτό είναι το φύλλο αξιολόγησης:
Έμαθαν με την κυρία Νίκη μία ιστορία - ποίημα για την καφέ αρκούδα και την έγραψαν στην κοιλίτσα μιας όμορφης αρκουδίτσας που έφτιαξαν και πήραν μαζί τους για να διαδώσουν παντού το μήνυμα:
Βοηθήστε με!
Μην καίτε τα δάση!
Μην με σκοτώνετε!
Σώστε με!






Ο καθένας σχεδίασε και  έκοψε κύκλους και με αυτούς φτιάξαμε μία καφέ αρκουδίτσα  και την κολλήσαμε σε γλωσσοπίεστρο
Το σύνθημα που της κολλήσαμε είναι:
Σώστε την καφέ αρκούδα
Αν δε θέλετε να τη βλέπετε 
μόνο στα βιβλία!!!
Οι  αρκουδίτσες μας  μας μιλάνε και μας λένε πώς θέλουν να τις βοηθήσουμε:












Με πιάτα, φλυτζάνια και ό,τι άλλο στρόγγυλο βρήκαμε ετομάσαμε την αφίσα μας για την προστασία της Καφέ Αρκούδας!






 Την άλλη μέρα με την κυρία Νίκη, συμπλήρωσαν την αφίσα με συνθήματα που έγραψαν και ζωγράφισαν:

 Τα κόλλησαν στην κοιλίτσα της αρκούδας:










 Και η αφίσα μας είναι έτοιμη:


13 σχόλια:

Μαρία Γιαννίκη είπε...

Τι υπέροχες δραστηριότητες γεμάτες ευαισθησία και αφύπνιση!!!Μπράβο σας Αριάδνη!!!!

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΑΣΩ ΒΡΕ ΑΡΙ! ΟΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ! ΜΑΘΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΟΥ!

dina είπε...

Τι ωραίες δραστηριότητες!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Διόνη Κανερνή είπε...

Μπράβο σας Αριάδνη!!!!!!Ωραία ,προσεγμένη,ολοκληρωμένη δουλειά!!!!!!!!

~~kindergarden teacher ~~ είπε...

υπεροχη δουλειααααα ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑς ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

annatsiggerlioti είπε...

Ποσα πολλά μαθατε και κανατε!!!!! Μπραβο σας!!!!!

Λία Μαντέσου είπε...

Τα αρκουδακια εγραψαν!!Υπεροχες δραστηριοτητες!Μπραβο ρε Αριαδνη!

Unknown είπε...

Μπράβο Αριάδνη !!!!Υπέροχες όλες οι δραστηριότητες σας!!! Εντυπωσιακή η αφίσα σας και η πορτοκαλί αρκουδίτσα με το μήνυμα......

Evaragoublogspot είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ!!ΠΟΛΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΟΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ!!!

Κατερίνα Παπαευθυμίου είπε...

φοβερή δουλειά Αρι μου, πολλά μπράβο !!!!

Pitsina / Ελένη Τ. είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΑΡΙΑΔΝΗ ΜΟΥ .ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΡΕΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥς ΣΑΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΦΕΛΗΜΑ ΟΣΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!

Μιχαλάρου Κυριακή είπε...

ΦΕΤΟΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΕ ΑΡΙΑΔΝΗ . ΟΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ

Δέσποινα Παρταλά είπε...

Έγραψες!!!!!!!!!!!!!! φανταστικές όλες οι δραστηριότητες, χίλια μπράβοοο!