Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

Etwinning: "Ένας δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά", 2 φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα υγρότοπων


Μόλις επιστρέψαμε από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο δράκος μας ο Καρδένιος μας υποδέχτηκε στενοχωρημένος. Είχε να μας μεταφέρει μία πολύ δυσάρεστη είδηση:
Στη λίμνη Κάρλα βρέθηκαν νεκρά ψάρια! 
Εκεί  βρίσκεται το βασίλειο των Λεμονιών και το 4ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας Βόλου! Σκεφτήκαμε αμέσως πόσο θα έχουν στενοχωρηθεί εκεί οι ιππότες και οι ντάμες, οι φίλοι μας. 
Κάναμε διάφορες δράσεςι για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι γονείς.

Τις δράσεις μας για τη λίμνη Κάρλα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Στις 2 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα υγρότοπων. όλα τα σχοελεία που συμεμτέχουμε στο eTwinning: "Ένας δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά", συγκεντρσαμε τις δράσεις μας για τις λίμνες σε ένα βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Ετοιμάσαμε ένα δελτίο τύπου και το κοινοποιήαμε στα Μ.Μ.Ε των περιοχών μας για να ενημερώσουμε και να ευιασθητοποιήσουμε!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών
2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
22 σχολεία που αντιπροσωπεύουν 22 υδροβιότοπους ενώνουν τις φωνές τους για να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Ημέρα Υγροτόπων. 
Τα σχολεία μέσα από το περιβαλλοντικό eTwinning εκπαιδευτικό έργο «Ένας Δράκος με Γυαλιά Ψάχνει Καθαρά Νερά», κατά το σχολικό έτος 2017-18 συνεργάζονται με σκοπό να γνωρίσουν τον υγρότοπο της περιοχής τους και των άλλων περιοχών, να εντοπίσουν τα αίτια υποβάθμισής τους, να βρουν λύσεις, να τους προστατεύσουν, να τους αναδείξουν. Ενώνουν τις ιδέες τους, τις δυνάμεις τους σε μια αλληλεπιδραστική διαδρομή: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΡΑΣΗ.
Αφορμή για τη δράση αυτή στάθηκε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στη λίμνη Κάρλα στις αρχές Γενάρη του 2018. Άγνωστοι έριξαν λύματα στη λίμνη με αποτέλεσμα να πεθάνει πλήθος ψαριών. Συναγερμός σήμανε στα συμμετέχοντα σχολεία. Τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλία...
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν 29 εκπαιδευτικοί και 400 παιδιά.

Συμμετείχαμε όλοι οι εταίροι του έργου σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά και εφημερίδες.
Εμείς στο Νηπιαγωγείο μας φτιάξαμε και μία κατασκευή για να δηλώσουμε την αγάπη μας στις λίμνες και στα καθαρά νερά. 
Βάψαμε ένα χάρτινο πιάτο με τέμπερα από την έξω μεριά πράσινο και τη μέσα πλευρά κόκκινο και το καναμε βάτραχο σε λιμνούλα.


Βάλαμε το βάτραχο σε ένα νούφαρο και το κολλήσαμε σε κάνσον λιμνούλα. Γράψαμε ένα σύνθημα για τις καθαρές λίμνες και το κολλήσαμε σε γλωσσοπίεστρο πάνω στο οποίο βάλαμε τη λιμνούλα μετο βάτραχο:

 Έγραψα και ένα ποιηματάκι για τις καθαρές λίμνες που το εικονογραφήσαμε:

Θέλω λιμνούλες καθαρές, 
να χαίρονται τα ψάρια.
Να ζουν πουλιά και ζώα εκεί, 
φλαμίνγκο και βουβάλια.

Πάνω στα νούφαρα μικρά
να χοροπηδούν βατράχια, 
κι όμορφες πάπιες να κολυμπούν, 
μαζί με τα παπάκια.

Να έρχονται οι άνθρωποι, 
μαζί με τα παδιά τους, 
Πικ νικ στις όχθες να κάνουνε 
και βαρκάδα στα νερά τους.