Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Etwinning: "Ένας δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά"-Σύνδεση με την έννοια της ειρήνης


Φέτος στο Etwinning πρόγραμμά μας "Ένας δράκος με γυαλιά ψάχνει καθαρά νερά", όλα τα σχολεία που συμμετέχουν έχουν μετατραπεί σε βασίλεια σε ιππότες και νάμες. Το δικό μας βασίλειο μετά από προτάσεις των παιδιών και ψηφοφορίες, έχει ονομαστεί "Το βασίλειο του ουράνιου τόξου". 
Οι ευκαιρίες που μας δίνει για σύνδεση με το αναλυτικό μας πρόγραμμα είναι πάρα πολλές.
Ξεκινώντας λοιπόν η εβδομάδα, τα παιδιά όπως κάθε Δευτέρα διηγούνται πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακο. Και παίρνω την αφορμή για συζήτηση: Τι εικόνες παιδιά είναι αυτές που περιγράψατε; Το ταμπλό της τάξης και οι πίνακες αναφοράς που έχουν αναρτηθεί, έχουν ευαισθητοποιήσει την κρίση και την αντίληψη των παιδιών. Ειναι εικόνες ειρήνης. Αν είχαμε πόλεμο θα μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Προβληματισμός και καταγραφή απόψεων.
Πώς θα ήταν το βασίλειο του ουράνιου τόξου;.Πώς θα ήταν τα χρώματά του  και πώς θα ένιωθε; Και τώρα ας υποθέσουμε ότι ξεσπάει πόλεμος. Τι θα συμβεί αντίστοιχα; Αφού συζητήσαμε και καταγράψαμε ,ετοίμασα και συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης, καταγραφής απόψεων, που μετά τη συμπλήρωσή τους τα αναλύσαμε και μας βοήθησαν στην εξέλιξη της ανάπτυξης του θέματος:
Το ερώτημα είναι:

Στο βασίλειο του ουράνιου τόξου ξέσπασε πόλεμος. Το ουράνιο τόξο λυπημένο βλέπει τα χρώματά του να αλλάζουν. Πώς
είναι τώρα το βασίλειο; Πώς είναι το ουράνιο τόξο;
Η απόδοση των παιδιών καταπληκτική:


















 Μιλήσαμε για τα σύμβολα της ειρήνης, ε'ιδαμε εικόνες και στη συνέχεια με την τεχνική του πουαντιγισμού, με μπατονέτες και τέμπερες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και της ειρήνης, τα διακοσμήσαμε:





 Φτιάξαμε μία ομαδική εργασία: Με τέμπερες φτιάξαμε το ουράνιο τόξο της ειρήνης. Με το χεράκι μας και τύπωμα με άσπρη τέμπερα, φτιάξαμε τ απεριστέρια της ειρήνης και όταν στέγνωσαν τους βάλαμε το κλαδί της ελιάς:









 Σε χάρτινα πιάτα, ως εξής: Κάλυψα με χαρτοτανία το πιάτο, σχηματίζοντας με τη χαρτοταινία το σύμβολο της ειρήνης. Τα παιδιά έβαψαν όλο το πιάτο με τα χρώματα του ουράνιου τοξου. όταν στέγνωσαν οι τέμπερες, ξεκολλήσαμε τη χαρτοταινία:













 Κάναμε καισ ε μικράχάρτινα πιάτα το περιστέρι της ειρήνης, σε βιτρώ. Τα παιδιά το έβαψαν προσεκτικά, το έκοψαν και το κόλλησαν στο πιατάκι:






Το πατρόν που βρήκα στο διαδίκτυο και χρησιμοποίησα είναι αυτό. 

 Το βασίλειο του ουράνιου τόξου, επικρατεί ειρήνη και φαίνεται νομίζω:

Δεν υπάρχουν σχόλια: