Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Καλώς μας ήρθες κυρά Σαρακοστή


Eπιστροφή στο σχολείο σήμερα μετά το τριήμερο της Αποκριάς και είχαμε τόσο πολλά να πούμε όλοι!!! Πώς περάσαμε τόσες μέρες! Μέρες γλεντιού και χαρταετού! 
Μία Σαρακοστή περιμένει στο ταμπλό της τάξης:
 Η κυρά Σαρακοστή μας είναι από τις εκδόσεις  ΕΝ ΠΛΩ

 Έχει ποδαράκια με διπλόκαρφα ώστε να βγάζουμε ένα κάθε εβδομάδα.
Στην τσεπούλα της έχει αυτό το πολύ ωραίο βιβλιαράκι που το διαβάσαμε 
και μας άρεσε πολύ. 
Η γιαγιά Αδαμαντία εξηγεί στα παιδιά τι είναι η Σαρακοστή και φτιάχνει μαζί τους μία Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι. 


Παίξαμε παιχνίδια παζλ.Σχηματίσαμε τη λέξη σε 2 πίνακες παζλ. Τα παιχνίδια τα πήρα από ΤΗΝ ΤΑΝΙΑ
Διαβάσαμε το βιβλίο "Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή"της Άννας Ιακώβου.
Η κυρά Σαρακοστή είναι μια μοναχική και πάντα χαμογελαστή γυναίκα που φοράει μακριές φούστες. Το πραγματικό της όνομα είναι Ευθαλία, αλλά επειδή «ήταν άνθρωπος του Θεού και κρατούσε όλες τις νηστείες που όριζε η Εκκλησία» στο χωριό τη λέγανε κυρά-Σαρακοστή. Τα παιδιά την είχαν πάρει από φόβο, δε δέχονταν τα «καραμελούδια» της και διαδίδανε ότι κάτω από τη «φουστάνα» της έκρυβε τα 7 της πόδια. Ώσπου μια μέρα ο Λάμπης αποφασίζει «να θέσει σε στενό κλοιό» την κυρά Σαρακοστή παρακολουθώντας την από κοντά όλη τη Μεγάλη Βδομάδα. Έτσι σιγά σιγά μαθαίνει να την εκτιμά και να την αγαπά – τόσο πολύ μάλιστα, που θα κάνει ότι μπορεί για να της βρει επτά παπούτσια για το Πάσχα! Ένα πολύ καλογραμμένο και ζεστό βιβλίο με ταιριαστή εικονογράφηση που περιέχει και αφισέτες με την παραδοσιακή κυρά Σαρακοστή, ώστε να την χρωματίσουν τα παιδιά και να μάθουν το έθιμο, κόβοντας ένα πόδι της κάθε εβδομάδα από την Καθαρά Δευτέρα ως το Πάσχα. (Εκδόσεις Άθως, εικονογράφηση Α. Δελεχά, 32 σελ., 11,90 Ευρώ, Ηλικία: 6+)

 Μιλήσαμε για τα σαρακοστιανά φαγητά και στρώσαμε το σαρακοστιανό τραπέζι:

Φτιάξαμε μία μεγάλη Κυρά Σαρακοστή όλοι μαζί για να μετράμε τις μέρες μέχρι το Πάσχα:
 Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο. Στην ουσία πρόκειται για ένα παιδικό ημερολόγιο, αφού η εν λόγω κυρία φτιαγμένη με ζυμάρι (συνήθως) έχει εφτά πόδια που αντιστοιχούν στις εφτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα λοιπόν έκοβαν ένα ποδαράκι (…και τις μέρες τις μετρούσαν / με τα πόδια της τα επτά / κόβαν ένα τη βδομάδα / μέχρι να έρθει η Πασχαλιά) και έτσι υπολόγιζαν πόσος καιρός απομένει μέχρι την Ανάσταση.

 Την ατομική Κυρά Σαρακοστή που κάναμε φέτος, την πήρα από το βιβλίο μου "Τα πρώτα μου βήματα στη γνώση"
Φτιάξαμε λοιπόν το σπιτάκι της Σαρακοστής, που στην ποδιά της έχει το ποίημά της:


 Τα παιδιά απέδωσαν εικαστικά την κυρά Σαρακοστή σε φύλλο αξιολόγησης,προσέχοντας ώστε να της βάλουν 7 πόδια και να την αριθμήσουν ανάποδα από το 7 ως το 1.