Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Etwinning"Μουσική Πινακοθήκη » Δανειστική cdθήκη και βαλίτσα Μουσικής ΠινακοθήκηςΔανειστική cdθήκη και κουτί Μουσικής Πινακοθήκης. 
Στα πλαίσια του προγράμματος μας etwinning για την «Μουσική Πινακοθήκη», δημιουργήσαμε σε όλα τα νηπιαγωγεία – μέλη την δανειστική cdθήκη και τη βαλίτσα της για να ζωγραφίσουν τα παιδιά τις εντυπώσεις τους σε ένα καμβά με τελικό αποτέλεσμα τι άλλο; Μια μουσική Πινακοθήκη !!!

Δανειστική cdθήκη

Ένας από του στόχους του πρώτου τριμήνου στο πρόγραμμα μας ήταν η δημιουργία μίας δανειστικής cdθήκης για τα παιδιά, παράλληλα με την δανειστική βιβλιοθήκη που οργανώνουμε κάθε χρόνο στο νηπιαγωγείο. Ο σκοπός μας ήταν να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής και ποιοτικών παιδικών τραγουδιών.
Η οργάνωσή της στηρίχθηκε  πάνω κάτω στην φιλοσοφία της δανειστικής βιβλιοθήκης αλλά  με κάτι πιο δημιουργικό που ενθουσίασε τα παιδιά !
Την οργάνωση όσο αφορά τις οδηγίες προς τους γονείς και  τα φύλλα εργασίας τα ανέλαβε το 4ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας. Έφτιαξε τα αρχεία σε word και τα μοίρασε στα μέλη τα οποία τα τροποποιήσαν λίγο ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ετοιμάστηκαν τα cd τα φύλλα εργασίας και ετοιμαστήκαμε! Κάθε δεύτερη Παρασκευή αντί για βιβλίο όλα τα παιδιά δανείζονται ένα cd της επιλογής τους το οποίο μαζί με τους γονείς του το ακούνε στο σπίτι. Επιλέγουν ένα μουσικό  κομμάτι που τους άρεσε περισσότερο και αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους σε ένα φύλλο εργασίας. 
Αυτό είναι το συμβόλαιο που υπέγραψαν τα παιδιά:
 Αυτό είναι το φύλλο εργασίας που συμπληρώνουν:

Στο δικό μας τμήμα οργανώθηκε ως εξής :
Κάθε παιδί έχει το ντοσιέ του όπου βάζει τα φύλλα εργασίας που συμπληρώνει κάθε φορά.
Το ντοσιέ με τα φύλλα δανεισμού του κάθε cd που συμπληρώνει  το παιδί που δανείζεται ένα cd γράφοντας το όνομά του και την ημερομηνία δανεισμού :Ο ατομικός φάκελος μαζί με το cd που επέλεξε το παιδί ,μπαίνει στην τσάντα της δανειστικής βιβλιοθήκης:

 Υπάρχει ο φάκελος των cd που δανείζονται τα παιδιά. Το κάθε cd έχει το δικό του φύλλο δανεισμού που συμπληρώνει  το παιδί που το δανείζεται  γράφοντας το όνομά του και την ημερομηνία δανεισμού !

Το κάθε cd έχει τον αριθμό που αναγράφεται στο φύλλο δανεισμού. Τα παιδιά αντιστοίχισαν κάθε θήκη cd με το φύλλο δανεισμού:

Και το κουτί που φτιάξαμε για να βάζουμε τα cd μας. Φυσικά διακοσμήθηκε ανάλογα:

 Κάθε Δευτέρα το cd επιστρέφεται με συμπληρωμένο το φύλλο εργασίας  και παρουσιάζεται στα υπόλοιπα παιδιά !

Βαλίτσα Μουσικής Πινακοθήκης:

Και τώρα το πιο δημιουργικό κομμάτι της δράσης που έχει ενθουσιάσει τα παιδιά ! Μετά  το περσινό κουτί της γραφής,φέτος δημιουργήσαμε Το κουτί ή βαλίτσα της Μουσικής πινακοθήκης (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νηπιαγωγείου -μέλους ) !
Κάθε Παρασκευή  ένα ή δύο παιδιά δανείζονται ένα κουτί, το οποίο περιέχει έναν μικρό καμβά και σύνεργα  ζωγραφικής ( πινέλα, χρώματα, μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ). Πάνω σε αυτό τον καμβά πρέπει να ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις τους από την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού που επιλέγουν από το cd που έχουν δανειστεί. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα παρουσιαστεί η Μουσική Πινακοθήκη των παιδιών !
 Το δικό μας νηπιαγωγείο επέλεξε μία βαλίτσα που τη διακοσμήσαμε ανάλογα.Μέσα στη βαλίτσα μπήκαν τα απαραίτητα εργαλεία, οδηγίες προς τους γονείς και το φύλλο εργασίας που έπρεπε να συμπληρωθεί ! Τη Δευτέρα η βαλίτσα επιστρέφεται με τον πρώτο πίνακα:
 Και έχουμε την πρώτη παρουσίαση:

 Οι παρουσιάσεις συνεχίζονται... Ακούμε το μουσικό κομμάτι που επέλεξε το παιδί να ζωγραφίσει και μας λέει τι ζωγράφισε και τα συναισθήματα που του προκάλεσε η μουσική:
Σιγά σιγά γεμίζει η πινακοθήκη μας με μουσικούς πίνακες: Αυτό είναι λίγο άσχετο αλλά τώρα το βρήκα και δεν ήξερα πού να το βάλω. Ένα σταυρόλεξο που φτιάξαμε και συμπληρώσαμε όταν ολοκληρώσαμε τη γνωριμία μας με τα μουσικά όργανα:1 σχόλιο:

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

Καλά δεν υπάρχετε!!! Τι καταπληκτική ιδέα ήταν αυτή!!!! Κορίτσια σας το δηλώνω, του χρόνου ευελπιστώ να την αντιγράψω και ας μην κάνω πρόγραμμα τέτοιο. Τι ωραία ιδέα!!! Διότι ομολογουμένως πολλά παιδάκια μας δεν έχουν ακουστικά ερεθίσματα τέτοια!!! Συγχαρητήρια σε όλες!!!!