Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Η ιστορία του γαλλικού έθιμου του παιχνιδιού των πασχαλινών αβγών.


Η κυρία Αθηνά Δαραβίγκα, η μαμά του Αλέξανδρου, ήρθε για ακόμα μία φορά στο σχολείο μας και περάσαμε πολύ όμορφα μαζί της. 
Η Αθηνά είναι καθηγήτρια γαλλικών και έπαιξε με όλα τα παιδιά και από τα 3 τμήματα, το παιχνίδι του πασχαλινού αβγού που είναι πολύ διαδεδομένο στη Γαλλία.

Μια γαλλική πασχαλινή παράδοση είναι να σου προσφέρει κάποιος ένα σοκολατένιο αυγό ως δώρο. Είναι μια παράδοση σχετικά νέα γιατί αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στα μισά του 19ου αιώνα περίπου. Στη Γαλλία τα παιδιά αναβιώνουν το έθιμο του σοκολατένιου αυγού κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα. Τα σοκολατένια αυγά είναι κρυμμένα μέσα σε θάμνους, φυτά, γλάστρες μέχρι και μέσα στο χώμα. Το πρωί της Κυριακής τα παιδιά αρχίζουν από νωρίς μέχρι και αργά τη νύχτα να ψάχνουν τα αυγά.

Έφερε η κυρία Αθηνά ένα ολόκληρο κιβώτιο με πασχαλινά αβγά σε διάφορα χρώματα.
Τους διηγήθηκε μία ιστορία για το γαλλικό έθιμο του κυνηγιού των πασχαλινών αβγών. Την ιστορία επιμελήθηκε η κυρία Ματούλα Μακρυπούλια από το Σύλλογο Ελληνογαλικής Φιλίας Σερρών και τη μοιράστηκαν μαζί μας και τους ευχαριστούμε πολύ.
Η ιστορία είναι η εξής:
Τα παιδιά την αναπαριστούν σε ζευγάρια. Το ένα παιδί είναι λαγός και το άλλο κοριτσάκι.Το κοριτσάκι  κρατάει το καλάθι με τα αβγά και  ζητάει από το λαγό ένα συγκεκριμένο χρώμα να προσφέρει στη μαμά του. Τα αβγά είναι κρυμμένα σε ένα θάμνο και το κοριτσάκι  μαζεύει το χρώμα που θέλει. αφού ο λαγός τα ζητάει κάθε φορά από τη φίλη του τη μπλε κότα, την παάσινη κότα, την κόκκινη κότα, τη μωβ κότα.....

 Ύστερα τα παιδιά γυρνάνε πλάτη και τα αβγά κρύβονται ανάμεσα στους θάμνους και το κυνήγι αρχίζει:

 Και στο τέλος η κυρία Αθηνά έχει ένα ακόμα δώρο για όλους: Από ένα μπαλόνι.


1 σχόλια:

Νηπιαγωγός Πυθαγορείου είπε...

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΕΡΑΣΑΤΕ! ΦΙΛΙΑΑΑΑ!