Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Πρόγραμμα E-twinning 2015-16: "Μουσική Πινακοθήκη"


Με πολύ μεγάλη χαρά ξεκινάμε και φέτος ένα έργο e-twinning, με αγαπημένες φίλες και συναδέλφους από όλη την Ελλάδα.Τίτλος του: 
"Μουσική Πινακοθήκη".
«Το έργο μας είναι ένα μουσικό ταξίδι με συνοδοιπόρους , παιδιά από Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα. Μαζί θα απολαύσουμε τη χαρά που προκύπτει από τη μουσική έκφραση. Τα παιδιά από τη φύση τους αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική και την κίνηση. Θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε ήχους , θα φτιάξουμε μουσικά όργανα, ορχήστρες, θα γεμίσει η καθημερινότητά μας στο Νηπιαγωγείο με νότες και μουσικά παιχνίδια.
Μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις και δραστηριότητες ενταγμένες στο πρόγραμμα e-twinning, τα παιδιά του κάθε νηπιαγωγείου, θα παρουσιάσουν στους άλλους τις μουσικές τους δημιουργίες και θα συνεργαστούν στην απόδοση κίνησης σε πίνακες ζωγραφικής και θα τους ζωντανέψουν με μουσική επένδυση. Αυτός θα είναι και ο τελικός στόχος του προγράμματος: Μία μουσική πινακοθήκη!»
Οι νηπιαγωγοί και τα νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στο έργο:
Προσθήκη λεζάντας
 Οι στόχοι του προγράμματός μας είναι :
 • Να αναγνωρίζουν ήχους από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και
  να εξοικειωθούν με τα μουσικά όργανα της τάξης
 • Να κατακτήσουν τους μουσικούς κώδικες (ένταση, ρυθμό, παύση, tempo, φόρμα)
 • Να αποτυπώνουν γραφικά τον ήχο
 • Να χρησιμοποιούν τη φωνή τους με διάφορους τρόπους και να τραγουδούν τραγούδια κατάλληλα για την ηλικία τους
 • Να δημιουργούν ορχήστρες με μουσικά όργανα της τάξης και να δημιουργούν δικές τους μουσικές συνθέσεις, μικρά ρυθμικά σχήματα
 • Να επενδύουν με ήχους εικόνες και μικρές ιστορίες
 • Να γνωρίσουν διαφορετικά μουσικά έργα από διάφορα είδη μουσικής, ελληνικής και παγκόσμιας
 • Να μπορούν να διατυπώνουν σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα
 • Να συνδυάσουν τη μουσική με την εικόνα και ιδιαίτερα με την ζωγραφική τέχνη
 • Μέσα από ομαδικές και συνεργατικές δράσεις να επενδύσουν μουσικά και ηχητικά πίνακες ζωγραφικής.
 • Να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μέσα από δράσεις και χρήση συνεργατικών εργαλείων web2.0
Η πρώτη γνωριμία λοιπόν του προγράμματος   έγινε από τον χάρτη των εταίρων που είχε δημοσιευτεί στην πλατφόρμα του E-twinning από το 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων.  (Άλλωστε την φιλοσοφία του προγράμματος την ξέραμε από το άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  e-twinning που  κάνουμε φέτος, τo Young scientists Μικροί Επιστήμονες )
Πριν φτιάξουμε την αφίσα και το χάρτη μας για το πρόγραμμα, μιλήσαμε με τα παιδιά και τα ρώτησα τι φαντάζονται ότι είναι μία μουσική πινακοθήκη.Οι απαντήσεις ήταν απίστευτες:Πίνακες που παίζουν μουσική, πίνακες που ακούν μουσική, ζωγράφοι που τραγουδάνε, τραγούδια που τα ζωγραφίσαμε και άλλες τέτοιες εντυπωσιακές απαντήσεις.
Τους ζήτησα να ζωγραφίσουν μία μουσική πινακοθήκη όπως τη φαντάζονται: Φτιάξαμε το δικό μας χάρτη, όπου τοποθετήσαμε τα μέλη του προγράμματος, δημιουργώντας ένα μουσικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα !
Βάψαμε την θάλασσα σε έναν χάρτη της Ελλάδας και με χρώματα διαφορετικά, βάψαμε τους νομούς,όπου βρίσκονται οι εταίροι μας.

 Σε νότες γράψαμε τις πόλεις των συνεργατών μας και τις κολλήσαμε. Έτοιμος ο χάρτης μας:

 Αφού συζητήσαμε για τι τι θα κάνουμε στο καινούργιο μας πρόγραμμα ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε την αφίσα του έργου μας. Φτιάξαμε μία οθόνη υπολογιστή, αφού θα τον χρησιμοποιούμε πολύ στη διάρκεια του έργου (συνδέσεις Skype, εργαλεία web 2.0, λογισμικά). Πάνω στην οθόνη, με τέμπερες ζωγραφίσαμε το πεντάγραμμο: Σε έναν τοίχο Padlet αναρτήθηκαν όλες οι αφίσες και οι χάρτες των μελών του έργου : « Μουσική Πινακοθήκη».  Κάθε αφίσα ξεχωριστή και μοναδική !


Το πρώτο συνεργατικό στάδιο του έργου ήταν η δημιουργία του λογότυπου του έργου. Μετά από συμφωνία των μελών και πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα μουσικό πεντάγραμμο με νότες τον τίτλο του έργου σε κορνίζες ! Το 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης ανέλαβε να δημιουργήσει τα γράμματα και τις συλλαβές σε word art και να τα τοποθετήσει σε κορνίζες. Οι κορνίζες μοιράστηκαν στα μέλη και άρχισε η διακόσμησή τους !


Σε μας έτυχε η συλλαβή:
και τη διακοσμήσαμε με πούλιες, αφού πρώτα βάψαμε το φόντο με ξυλομπογιές.
Μόλις οι διακοσμήσεις των γραμμάτων του τίτλου : « Μουσική Πινακοθήκη» τελείωσαν και αφού ανέβηκαν όλα σε ένα τοίχο padlet, το νηπιαγωγείο Κεντριού μαζί με το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών ανέλαβε την δημιουργία του λογότυπου χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργαστή φωτογραφιών !Και το συνεργατικό λογότυπο του προγράμματός μας : Μουσική Πινακοθήκη !! Ελπίζουμε να σας αρέσει όσο και σε εμάς !
Δε θα μπορούσαμε να μην εμπλέξουμε και τους γονείς μας στη διαδικασία, αφού η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για την επιτυχία του έργου. Αφού λοιπόν κάναμε μία συγκέντρωση όπου τους ενημερώσαμε για το πρόγραμμα, τους δώσαμε από μία νότα για να μας γράψουν τις ευχές τους και  τις  προσδοκίες τους.
Είχαμε ετοιμάσει ένα πεντάγραμμο πάνω σε ένα καβαλέτο όπου κολλήσαμε τις νότες των γονιών μας.
 Μετά την δημιουργία του λογότυπου του έργου μας σειρά είχε η δημιουργία του ύμνου της ομάδας μας ! Οι προτάσεις και εδώ μεταξύ των μελών πολλές και ενδιαφέρουσες. Επικράτησε η ιδέα από το 14ο νηπιαγωγείο Χανίων (της Μαντέλου Φωτεινής) για ένα ποίημα σε ρυθμό του γνωστού Ρικοκό. Σκοπός το τραγούδι να μαθευτεί από όλα τα μέλη και να ειπωθεί στις πρώτες συνδέσεις γνωριμίας μας, παίζοντας το διαδραστικά !
Ο ύμνος μας : 
Με χρώματα πινέλα και με όργανα 

θα φτιάξουμε παιδιά πινακοθήκη,

που μέσα απ τους πίνακες πετάγονται 
των μουσικών οργάνων όλοι οι ήχοι..
Μα πάρτε (π.χ) τις μαράκες μας 
χτυπήστε τες με δύναμη 
δυνα δυνα δύναμη 
δυνα δυνατά!!!
Με χρώματα πινέλα και με όργανα 

θα φτιάξουμε παιδιά πινακοθήκη,

που μέσα απ τους πίνακες πετάγονται 
των μουσικών οργάνων όλοι οι ήχοι.
Μα πάρτε τα οργανάκια σας 
χτυπήστε τα με δύναμη 
για να πλημμυρίσουμε 
με νότες την ψυχή!!!

Καλά μας μουσικά ταξίδια λοιπόν!!!

8 σχόλια:

~~kindergarden teacher ~~ είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΘΕΜΑ ,,ΘΑΤΟ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΤΕ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Έφη Μπακή είπε...

Υπέροχα όλα Αριούλι μου!!!!!!!! Καλά μουσικά ταξίδια να έχουμε!!!!!

Λία Μαντέσου είπε...

Καλή αρχή σε όλους σας!!!!
Τα θα τα πανε υπέροχα!!
Με τέτοιες δασκάλες!!!!

Δέσποινα Παρταλά είπε...

Καλά μουσικά ταξίδια!Χαιρόμαστε πολύ που ταξιδεύουμε και πάλι μαζί!!!!!!!!!

Διόνη Κανερνή είπε...

Καλά μουσικά ταξίδια να έχουμε!!!!!

Pitsina / Ελένη Τ. είπε...

Τι ωραία όλα βρε παιδιά.Εξαιρετικά!!!!.Θα κάνετε θαύματα πάλι!!!!!!!!!

Sophia N είπε...

Καλά μουσικά ταξίδια!!! Περιμένουμε καινούρια διάκριση!!!

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

Τώρα κατάλαβα γιατί σας έπιασε ξαφνικά όλες να κάνετε πρόγραμμα με τη μουσική, τσούπρες!!! Είμαι σίγουρη πως θα περάσετε και φέτος τέλεια! Πολλά φιλιά σε όλες!