Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών


Στο Νηπιαγωγείο μας  υλοποιούμε αυτές τις μέρες το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τηςUnicef ” Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών “, για  το σχολικό έτος 2014-2015.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο  εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» και να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα εορτασμού των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Το 2014, είναι μια ξεχωριστή χρονιά, διότι φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που όλη η ανθρωπότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (1989). Ας γιορτάσουμε μαζί την επετειακή αυτή χρονιά μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» με κεντρικό σύνθημα «Τα Δικαιώματα των Παιδιών στην τάξη και την πράξη».
 Απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.
Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).
Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.
Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.
Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.
Στο ταμπλό μας αναρτήθηκε υλικό για τα δικαιώματα του παιδιού και για τη unisef.


 Είδαμε το cd rom που μας έστειλαν από τη Unicef με το εκπαιδευτικό υλικό, ταξιδέψαμε με το αερόστατο,παίξαμε και βέβαια σχολιάσαμε και συζητήσαμε.
Διαβάσαμε την ιστορία του Μπλουμ, ενός μικρού πρόσφυγα, επίσης από το βοηθητικό υλικό της Unicef.
Διαβάσαμε τα δικαιώματα του παιδιού  από το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα "Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης".
Και το βιβλίο "Όλοι γεννιόμαστε ελευθεροι".
 Φτιάξαμε το παζλ της Unicef.Τα παιδιά διακόσμησαν τα γράμματα και το σήμα της Unicef, τα έκοψαν και τα κόλλησαν σε χαρτονάκι.











 Διαβάσαμε το βιβλίο "Όλοι μαζί ένας κόσμος,  της Catherine & Lawrence,Anhott.
Ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, ένα βιβλίο που μιλάει για φίλους. Φίλους που ζουν στην Βραζιλία, στο Μαρόκο, στην Κένυα, στην Ολλανδία, στη Σουηδία στην Κίνα και στον κόσμο ολόκληρο. Ένα βιβλίο που δίνει απλές πληροφορίες για τις ασχολίες και συνήθειες παιδιών του κόσμου. Περνάει ένα μήνυμα που θα έπρεπε να συμβαίνει στ΄ αλήθεια. Πως όλοι μαζί είμαστε ένας κόσμος, γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, ασχέτου συνηθειών, γλώσσας, χρώματος και θρησκείας.
Παίρνοντας αφορμή από το βιβλίο,φτιάξαμε την παρακάτω αφίσα παζλ:
Το κάθε παιδί, πήρε ένα ανθρωπάκι και επέλεξε ποιο παιδάκι από το βιβλίο θα φτιάξει. Έγραψε πάνω του το όνομά του και τη χώρα  του.

 Με όλα τα παιδάκια μαζί φτιάξαμε ένα παζλ με τα παιδιά όλου του κόσμου.






 Και ο τίτλος που επέλεξαν τα παιδιά για την αφίσα:
"Εγώ για σένα και συ για μένα"
Φτιάξαμε μία γαντόκουκλα με τα παιδιά του κόσμου:
 Τα παιδιά πήραν τις γαντόκουκλες και αμς παρουσίασαν τα παιδάκια που ζωγράφισαν. Από ποια χώρα είναι... πώςλέγονται και δέχτηκαν ερωτήσεις:
'Εχει το παιδάκι φαγητό; Έχει σχολείο; Φάρμακα, παιχνίδια, οικογένεια, καθαρό νερό;














4 σχόλια:

Διόνη Κανερνή είπε...

Πολύ ωραία όλα Αριάδνη μου!!!!Μπράβο σας!!!!!!

~~kindergarden teacher ~~ είπε...

τέλεια ολοκληρωμένη ανάρτηση !!!!!!!!!!!! ωραία ιδέα η γαντοκουκλα ΜΠΡΑΒΟ

Άννη Λιβαθινού είπε...

Πολλά μπράβο Αριάδνη μου σε σένα και στα παιδάκια σου!!!!

Maro Oikonomou είπε...

Καλά τι να πω!!! Μπράβο θα πω μόνο Αριάδνη!
Α! Κ μήπως να σκεφτείς μια καριέρα στην συγγραφή βιβλίων με εκπαιδευτικά προγράμματα???