Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΤΟ Γ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ!!!


Χθες ξεκινήσαμε μία ομαδική εργασία για τη θάλασσα.
Kάναμε τυπώματα με αεροπλάστ. Βάφαμε κομμάτια από αεροπλάστ με τέμπερα και το τυπώναμε στο χαρτί του μέτρου.  .








 Βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε  τις αποχρώσεις του μπλε. Στο μπλε της θάλασσας προσθέσαμε άσπρο, το ανακατέψαμε και κάναμε το θαλασσί

Τον ουρανό τον κάναμε με τυπώματα με σφουγγάρι.
Στο βυθό κολλήσαμε άμμο με ατλακόλ .



 Κάναμε και ήλιο με κίτρινη τέμπερα και γλάρους με άσπρο
 Σήμερα κάναμε ψάρια, αστερίες, καβουράκια….με τυπώματα με σφουγγάρια.








Ο μύθος της γοργόνας

Σήμερα ασχοληθήκαμε με τη γοργόνα. Τι είναι η γοργόνα; Τι ξέρουμε γι'αυτήν; Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά ήξεραν πολλά πράγματα. Διαβάσαμε το μύθο της Γοργόνας της αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου.
Είδαμε εικόνες:







Ο Αλέξανδρος ο Βασιλιάς, σαν πολέμησε και πήρε όλα τα βασίλεια του κόσμου και τον έτρεμε όλη η γη κι η οικουμένη, κάλεσε τους μάγους και τους ρώτησε:

- Πείτε μου εσείς που κατέχετε της μοίρας τα γραμμένα, τι μπορώ να κάνω για να ζήσω πολλά χρόνια, να χαρώ τον κόσμο που τον έκανα όλον δικό μου;

- Βασιλιά μου πολυχρονεμένε, η δύναμή σου είναι πολλή μα όσα έχει γράψει η μοίρα δεν μπορούν να ξεγραφτούν. Ένα μόνο πράγμα είναι που μπορεί να σε κάνει να χαρείς τα βασίλεια και τη δόξα σου. Μα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο.

- Δεν σας ρωτώ αν είναι δύσκολο, μόνο ποιο είναι;

- Ε, τότε Βασιλιά μου, στους ορισμούς σου, είναι το Αθάνατο νερό που όποιος το πιει, θάνατο δεν φοβάται. Μα όποιος πάει για να το πάρει, πρέπει να περάσει ανάμεσα από δυο βουνά που χτυπά το ένα πάνω στο άλλο ασταμάτητα κι ούτε πουλί πετούμενο δεν προλαβαίνει να περάσει. Άμα περάσεις τα δυο βουνά, είναι ένας δράκος ακοίμητος και φυλάει το Αθάνατο νερό. Σκοτώνεις το δράκο και το παίρνεις.

Ευθύς ο Αλέξανδρος προστάζει και του φέρνουνε το άλογό του το Βουκεφάλα που φτερά δεν είχε και σαν πουλί πέταγε. Καβαλικεύει και ξεκινά. Περνά τα δυο βουνά, σκότωσε τον ακοίμητο δράκο και πήρε το γυαλί που χε το Αθάνατο Νερό. Μα έλα που όταν γύρισε στο παλάτι, δεν το φύλαξε καλά! Το βλέπει η Αδελφή του και χωρίς να ξέρει τι είναι, το χύνει. Και κατά τύχη χύθηκε πάνω σε μια αγριοκρεμμύδα και γι' αυτό από τότε οι αγριοκρεμμύδες δεν ξεραίνονται ποτέ. Μετά από ώρα πάει ο Αλέξανδρος να πιει το νερό, μα που 'ν' το; Ρωτά την Αδελφή του κι αυτή του λέει πως δεν ήξερε τι ήταν και το έχυσε!

Τρελάθηκε από το θυμό και τη στεναχώρια του και την καταράστηκε να γίνει από τη μέση και κάτω ψάρι και να βασανίζεται. Ο Θεός τ' άκουσε και από τότε, όσοι γυρίζουνε με τα καράβια, τη βλέπουνε και παραδέρνεται μέσα στα κύματα. Ωστόσο τον Αλέξανδρο δεν τον μισεί κι όταν δει καράβι το αρπάζει από την πλώρη και ρωτάει:

- Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;
Κι αν ο καραβοκύρης δε ξέρει και απαντήσει:
- Απέθανε…
Τότε η κόρη από τη μεγάλη της λύπη ταράζει με τα χέρια και με τα ξέπλεκα ξανθά μαλλιά της τη θάλασσα και πνίγει το καράβι. Όσοι όμως ξέρουνε, απαντούν:
- Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει…
Και τότε η γοργόνα από τη χαρά της παύει τους ανέμους και τα κύματα και παίζει τη λύρα της και τραγουδάει γλυκά τραγούδια και απ' αυτή μαθαίνουν οι ναύτες τους καινούριους σκοπούς.




 Είδαμε και μία ταινία με το μύθο της γοργόνας.
Μετά κάναμε το Γ, γ Της γοργόνας.Είπαμε και γράψαμε λέξεις από Γ, γ. 
Στη συνέχεια κάναμε αυτό που μας αρέσει να κάνουμε με τα γραμματάκια που μαθαίνουμε. Το προσωποποιήσαμε . Και βέβαια το κάναμε , τι άλλο; Γοργόνα!!!
Κόψαμε το Γ, κια γράψαμε πάνω του το Γ, γ, και όσοι ήθελαν τη λέξη γοργόνα. Το κολλήσαμε σε γαλάζιο χαρτόνι και σχηματίσαμε πάνω του τα κύματα.
Μετά κόψαμε και κολλήσαμε  μαλλιά κεφάλι και σώμα, ουρά, τα στολίσαμε με πούλιες και χρυσόσκονες και έτοιμο το Γ της γοργόνας μας.











  




















8 σχόλια:

~~kindergarden teacher ~~ είπε...

ΚΟΥΚΛΕς ΟΙ ΓΟΡΓΟΝΙΤΣΕςςςςς ΑΧ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΥΡΙΣΕ ΣΕ ΟΛΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΓΙΟΥΠΙΙΙΙΙΙ

Τάνια Μάνεση είπε...

Πολύ έξυπνη η ιδέα για το Γ της γοργόνας. Εξαιρετική και η ομαδική σας. Μπράβο στα παιδιά και στις σπουδαίες νηπιαγωγούς...

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΙΑΔΝΗ! ΟΙ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΦΟΒΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ! ΑΝΤΕ, ΑΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ!

Κατερίνα Παπαευθυμίου είπε...

απαιχτες οι γοργόνες και κούκλες!!!

Δανάη είπε...

Υπέροχη η ομαδική σας θάλασσα....

Μιχαλάρου Κυριακή είπε...

ΤΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΓΓΓΓΓΓΓΟΡΓΟΝΕΣ !!!!!!!!

Unknown είπε...

Δεν παίζονται οι γοργόνες σας.... Φυσικα και η ομαδική σας εργασία δεν πάει πίσω!!!

Maro Oikonomou είπε...

Αριάδνη ρτα λάτρεψα όλα! Μπράβο!