Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Αβγά......Κόκκινα αβγά... Αβγοπαιχνίδια....


Τα παιδιά μας πήραν τα δωράκια τους και τις κατασκευές τους. Μέσα στη σακούλα που φτιάξανε μόνοι τους, είναι οι πασχαλινές τους κατασκευές και εργασίες και το πααχαλινό τους βιβλίο.
Οι σακούλες μας έτοιμες περιμένουν:

 Για να γεμίσει το καλαθάκι και  η αβγοθήκη τους, βάψαμε τα αβγά μας κόκκινα: 


Γιατί βάφουμε κόκκινα αβγά το Πάσχα;
Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι σύμβολο της γονιμότητας. Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο.
Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα. Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα! Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη "όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα". Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα. Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής. Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη την χρονιά.ΕΔΩ

Φτιάξαμε ένα μεγάλο αβγό από άσπρο οντουλέ και βάψαμε τις ρίγες κόκκινες με μαρκαδόρο.

 Κολλήσαμε πάνω το ποιηματάκι :"Κόκκινό μου αβγουλάκι ":
Κόκκινο Αυγό 
Κόκκινο μου αυγουλάκι,
Μικρό, κόκκινό μου αυγό
Τι χαρά ’ναι που μου δίνεις
Έτσι που’ μαι κι εγώ μικρό!

Πόσο θέλω να τσουγκρίσω
Με τ’ αδέλφια, τον παππού,
Και τους φίλους να νικήσω
Τσόφλια, ανθάκια να σκορπούν!

Κόκκινό μου αυγουλάκι,
Θέλω να ’βγεις τυχερό,
Το ολοστρόγγυλο κορμάκι
Να’ ν’ παντοτινά γερό. 
            Πιτσούνη Αλεξάνδρα

 Βάλαμε από πίσω ένα στήριγμα και το κάναμε κορνίζα.


Βγήκαμε στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας και παίξαμε το παιχνίδι των κρυμμένων αβγών. Όποιος έβρισκε ένα αβγό το κατέγραφε σε έναν πίνακα:Στο τέλος μετρήσαμε πόσα αβγά - γραμμούλες είχε ο καθένας, για να ανακηρύξουμε το νικητή. Διασκεδάσαμε πάρα πολύ! Διαβάσαμε το παραμύθι της Χρυσάνθη Καραΐσκου : "Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα".

Μια χιουμοριστική ιστορία με ένα αυγό που είχε την ατυχία να γεννηθεί λίγες μέρες πριν από το Πάσχα
Ξεσήκωσε τον κόσμο απ’ τις φωνές του και θα έκανε τα πάντα προκειμένου ν’ αποφύγει αυτό που απεχθανόταν... το κόκκινο χρώμα!
Ναι, καλά διαβάσατε, δεν ήθελε με τίποτα να το βάψουν κόκκινο!
Προτιμούσε να το κάνουν ομελέτα ή αυγολέμονο, αρκεί να μην το βάψουν κόκκινο. Τι λέτε να έγινε;
Στη συνέχεια το εικονογραφήσαμε:
3 σχόλια:

Eλένη Μαμανού είπε...

Και του Χρόνου Αριάδνη !!!!! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!! ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ !!!!!!

Νηπιαγωγός Πυθαγορείου είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ! ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!