Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Σχολικός Εκφοβισμός: Διδακτική Αξιοποίηση του βιβλίου "Η Μέρα που έγινα κι εγώ Λύκος"

Στα πλαίσια των Δράσεων γαι το σχολεικό εκφοβισμό, Αξιοποιήσαμε διαδακτικά το υπέροχο βιβλίο "Η Μέρα που έγινα κι εγώ Λύκος" της Amelie Javaux.

Δεν έχουν μόνο τα παραμύθια κακό λύκο. Έχει έναν και το σχολείο μου. Τη λένε Άγκνες και τριγυρίζει με την αγέλη της. Για να βάλω ένα τέλος στις κοροϊδίες της και να βρω κι εγώ φίλους, έφτασα να γίνω κι εγώ… «λύκος». Στο σχολείο, η Σάρλοτ ακούει λέξεις που κόβουν σαν δόντια κοφτερά, κι έτσι νιώθει έναν κόμπο που όλο μεγαλώνει. Θα βρει άραγε τρόπο να νικήσει τον φόβο και τον θυμό; Ένα βιβλίο που προσεγγίζει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και αναδεικνύει τη δύναμη της φιλίας.

Όπως διαβάζουμε και στο elniplex

Η ιστορία της Ζαβό είναι ρεαλιστική. Ένα κορίτσι δέχεται εκφοβισμό και λεκτική βία και φοβάται να πάει σχολείο. Σωματοποιεί τον φόβο της, δυσκολεύεται να τον μοιραστεί με τη μητέρα της πιστεύοντας ότι θα πάψει να υφίσταται, αλλά δεν κατορθώνει τίποτα. Όταν μια μέρα αποφασίζει να νικήσει τον φόβο της, κάνει σε ένα άλλο παιδί αυτό ακριβώς που της έκαναν: εκφοβίζει, φέρεται επιθετικά, με αναίδεια. Η αγέλη αμέσως υποχωρεί μπροστά στη συμπεριφορά της∙ την αποδέχεται. Η λεκτική επίθεση σε αδύναμο είναι ο κοινός κώδικας που μοιράζονται πια, ένα διαβατήριο ότι “ανήκεις σ’ εμάς”. Η Σαρλότ όμως έχει την ενσυναίσθηση και τη δεξιότητα να αποκηρύξει αυτήν την συμπεριφορά, να απαρνηθεί την αποδοχή της Άγκνες και της αγέλης της και να δώσει χείρα βοηθείας στον Σάιμον. Να κάνει δηλαδή αυτό που δεν έκανε κανείς με εκείνη. Αυτό είναι ρεαλισμός. Να μπορείς να δείξεις την πραγματικότητα μέσα από μια ιστορία, να δώσεις στο παιδί-αναγνώστη όψεις της, όψεις που έχει ζήσει ή που είναι πιθανό να ζήσει ο ίδιος/η ίδια ή κάποιος/-α άλλος-η μπροστά του, δίπλα του.

Το βιβλίο μας έδωσε αφορμή για πολλές δραστηριότητες και για πολλές μέρες ασχοληθήκαμε με αυτό. Τα παιδιά ήρθαν στη θέση της Σαρλότ, αλλά και στη θέση της Άγκνες και της αγέλης της.Ποια είναι κάθε φορά τα συναισθήματά μας;

Κάνουμε το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης:

Εσύ θα ήθελες να ανήκεις στην αγέλη της Άγκνες; ή στην παρέα φίλων της Σαρλότ; Πώς νοιώθεις σε κάθε ομάδα;





Πώς βλέπει η Σαρλότ την Άγκνες; Με τι της μοιάζει; Τι συναισθήματα της προκαλεί; 
Η Σαρλότ αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά της.
Την άλλη μέρα που πάει στο σχολείο πώς νοιώθει; Ποιος είναι ο καινούριος της φίλος;
Τα αποτυπώνουμε σε φύλλο αξιολόγησης και τα συζητάμε στην ολομέλεια:




Σε σύνδεση όλων των παραπάνω με το eTwinning πρόγραμμά μας "Wolf's Intercultural Adventures"

δημιουργούμε την παρακάτω αφίσα όπου ο Λύκος Ζαχαρίας μας συμβουλεύει τι να κάνουμε όταν κάποιος μας προκαλεί φόβο και πόνο σωματικό ή ψυχικό:

1.Πες το στη μαμά και στο μπαμπά

2.Πες το σε έναν φίλο

3. Πες το στον κύριο ή στην κυρία

4. Φύγε μακριά



Το αποτυπώνουμε και σε ατομικό φύλλο εργασίας:




Δραματοποιούμε το παραμύθι. Φτιάχνουμε μάσκες Λύκου και καρδούλες φιλίας και αγάπης. Κάποια παιδιά αποτελούν την αγέλη των λύκων και τα παιδιά με τις καρδούλες την παρέα των φίλων. Ένα κοριτσάκι είναι η Σάρλοτ και ένα ο Σάιμον, ο νέος της φίλος. Ακούμε μουσική αγωνίας που επέλεξαν τα παιδιά και χαρούμενη μουσική, όταν τα συναισθήματα αλλάζουν. H αγέλη των λύκων τρομοκρατεί τη Σάρλοτ. Αλλά η παρέα των φίλων πλησιάζει και ακομπάει τους λύκους με τις καρδούλες της αγάπης και της φιλίας. 
Και τότε όλα αλλάζουν! Γίνονται μία μεγάλη παρέα όλοι μαζί και στήνουν ένα γλέντι χαράς!













 

eTwinning "O Λύκος Ζαχαρίας θέλει να κάνει το γύρο του κόσμου"

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας με το Λύκο Ζαχαρία  στο φετινού eTwinning έργου μας με τίτλο:"Wolf's Intercultural Adventures".,ασχολούμαστε με το βιβλίο

 "Ο Λύκος Ζαχαρίας θέλει να κάνει το γύρο του κόσμου".


Μέσα στο δάσος η ζωή είναι βαρετή για τον λύκο Ζαχαρία, γι' αυτό και αποφασίζει να πραγματοποιήσει τ' όνειρό του: Να κάνει τον γύρο του κόσμου!

Μ' έναν σάκο στους ώμους, θα ταξιδέψει στην Ιταλία, την Αφρική, τον Καναδά και σε πολλές ακόμα χώρες. Θα είναι άραγε ο ίδιος όταν τελειώσει το μεγάλο ταξίδι;

Αφού διαβάσουμε το βιβλίο κάνουμε το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης:

Αν ταξίδευες παρέα με το Λύκο Ζαχαρία, σε ποια χώρα θα ήθελες να πάτε και γιατί;





Στη συνέχεια ο κάθε εταίρος πρέπει να ωρει στοιχεία για μία χώρα ή Ήπειρο στην οποία δεν ταξίδεψε ο Λύκος Ζαχαρίας στο βιβλίο. Εμείς ψάχνουεμ στοιχεία για την Ανταρκτική. 
Βρίσκουμε πρώτα την Ανταρκτική στην Υδρόγειο σφαίρα:
Στη συνέχεια βρίσκουμε στοιχεία στο INTERNET. Μαθαίνουμε για τα ζώα, τα φυτά τον καιρό, τη διατροφή των λιγοστών κατοίκων, που βασικά είναι οι ερευνητές.
Μαθαίνουμε για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στη ζωή της Ανταρκτικής. 
Γνωρίζουμε το Νότιο Σέλας και τους Ματωμένους Κόκκινους καταρράκτες. 
Περπατάμε σαν πιγκουίνοι και παίζουμε παιχνίδια με τους πιγκουίνους στα χιόνια.
Δημιουργούμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη στο CHAT GPT ένα ποίημα για την Ανταρκτική:
Και τέλος σε φύλλο αξιολόγησης καταγράφουμε αυτά που μάθαμε για την Ανταρκτική:











Υποδεχόμαστε το Φλεβάρη



Υποδεχτήκαμε το Φλεβάρη. Σχηματίσαμε την παροιμία του Φλεβάρη.
Την τραγουδήσαμε, παίξαμε με τα μουσικά όργανα, σε διάφορους τόνους:

Διαβάσαμε το βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη
 "Ο Γλεντζοφλέβαρος".
Ο Φλεβάρης είναι πολύ στενοχωρημένος. Οι άνθρωποι χάρισαν στα έντεκα αδέρφια του από τριάντα ή τριάντα μία μέρες, ενώ σε εκείνον μονάχα είκοσι οκτώ. Αισθάνεται μειονεκτικά έτσι κουτσός ανάμεσά τους και αποφασίζει να… φύγει! Και τώρα τι θα γίνει; 
Μετά από συζήτηση κάνουμε το παρακάτω φύλλο αξιολόγησης:


Παίζουμε γλωσσικά παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα:

π

Δημιουργούμε  χιονονιφάδες: