Στα πλαίσια του προγράμματος μας Etwinning:"Υoung Scientists", κάναμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Εμείς ασχοληθήκαμε με τη λίμνη Κερκίνη, που τα παιδιά έχουν επισκεφτεί πολλές φορές και είναι ευαισθητοποιημένα. Ξέρουν πως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη λίμνη καθαρή γιατί αποτελεί το σπίτι χιλιάδων αποδημητικών πουλιών ζώων και ψαριών. Σημαντική είναι και η χλωρίδα της λίμνης με τα νούφαρα να προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα.
Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον.
Ο γνωστός υγροβιότοπος, περιλαμβάνει 25 χλμ. του ποταμού Στρυμόνα, 10 χλμ. του ποταμού Κερκινίτη, μια μεγάλη ποικιλία καναλιών και μικρότερων ρεμάτων που βρίσκονται στα γύρω βουνά και μια μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης.
Στο παρυδάτιο δάσος βρίσκουν καταφύγιο 276 καταγεγραμμένα είδη πουλιών που αποτελούν το 68% των ειδών που υπάρχουν στην χώρα μας, όπως Κορμοράνοι, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, 70 από τα οποία είναι σπάνια ή κινδυνεύουν, και θεωρούνται προστατευόμενα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτά δύο, ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση.
Στο ΒΑ τμήμα της λίμνης, στις εκβολές του Στρυμόνα, υπάρχει το παραποτάμιο δάσος, που αποτελεί τον κυριότερο τόπο τροφοληψίας και φωλιάσματος πολλών σπάνιων πουλιών, καθώς και τόπο αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών. Εξαιτίας της συνεχούς κατάκλυσης της λίμνης, η έκταση του δάσους σήμερα έχει μειιωθεί από 7.000 στρέμματα το 1980 σχεδόν στο μισό και αν εξακολουθήσει να πλημμυρίζει με τον ίδιο ρυθμό κινδυνεύει να εξαφανισθεί εντελώς.
Στα άκρα του παρυδάτιου δάσους ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα, ο οποίος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500.
Είδαμε πολλές εικόνες και αφίσες και συζητήσαμε με τα παιδιά.
Μας επισκέφτηκε η κυρία Ιντζίδου Χρυσάνθη, περιβαλλοντολόγος του Τομέα Διαχείρισης της λίμνης και μίλησε στα παιδιά για τη λίμνη και τους έδειξε εικόνες
που προκάλεσαν συζήτηση.Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον
Μετά την παρουσίαση βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε ένα παιχνίδι. Το κάθε παιδί πήρε μία καρτούλα που είχε ένα πουλί της λίμνης.Έψαχναν μετά να γίνουν πρώτα ζευγάρια και μετά ομαδούλες με τα παιδιά που είχαν το ίδιο πουλί.
Διαβάσαμε το οικολογικό παραμύθι «Ο Μάνος ο μαύρος Κορμοράνος» από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πορροίων.
Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ
Ο Μάνος ο μαύρος Κορμοράνος ήρθε να ζήσει στον υγροβιότοπο της λίμνης Άφησε την Β. Ευρώπη όπου ζούσε
και το κρύο ήταν τσουχτερό κι ήρθε στη λίμνη.
Χαιρέτισε τη Λίμνη και
τα άλλα πουλιά
και τη ρώτησε αν υπάρχει
ένα καλό μέρος να μείνει. Η λίμνη χαμογέλασε και του είπε «Μάνο, όλα αυτά τα δέντρα
που φύτρωσαν γύρω μου περιμένουν τα πουλιά
να φωλιάσουν στα κλαδιά τους.
Θα 'θελα πάρα πολύ να μείνεις
κι εσύ στην παρέα μας
και να με ξυπνάς κάθε πρωί
με το κελάηδημα σου.
Με τον φίλο του τον Φώτη και όλα τα πουλιά κινητοποιήθηκαν και ευαισθητοποίησαν την τοπική κοινωνία
Οι αγρότες συμφωνούν να ξοδεύουν λιγότερο νερό και τα πουλιά να χτίζουν πιο ψηλά τις φωλιές τους.Η λίμνη δάκρυσε από
τη χαρά της και με τα κυματάκια που τρεμόπαιζαν στην επιφά
νεια της τους έστειλε ένα μήνυμα:
ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑ ΚΑΙ ΜΕΝΑ
Το παραμύθι μας βοήθησε να αντιληφθούμε τους κινδύνους που απειλούν τον υγρότοπο καθώς και πώς μπορεί ο άνθρωπος να τον προστατέψει.
Δραματοποιήσαμε το παραμύθι και παίξαμε παιχνίδια ρόλων για να αντιληφθούμε πώς ένιωθαν τα πουλιά, η λίμνη και οι άνθρωποι και γιατί.
Μιλήσαμε για τα αποδημητικά πουλιά της λίμνης και για το ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν .
Κάναμε την παρακάτω εργασία κατασκευή ακολουθώντας το ταξίδι.
Φτιάξαμε μια αφίσα για την Κερκίνη και επειδή είναι η εποχή που η λίμνη είναι γεμάτη νούφαρα η αφίσα μας είναι τα νούφαρα της Κερκίνης.
Μπορείτε να δείτε
Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών για να δούμε τα πουλιά της Κερκίνης που φιλοξενούνται εκεί αλλά και τα υπόλοιπα ζώα.
Το 1996 ο Δήμος Σερρών ίδρυσε το κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σερρών ανέλαβε τη συγκέντρωση των εκθεμάτων του φυτικού και του ζωικού βασιλείου. Το Κέντρο Προστασίας μετεξελίχθηκε σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2007 σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο ιδιοκτησίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών.
Μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και μας ξενάγησαν στο χώρο του Μουσείου.
Ακούμε το μύθο του Στρυμόνα:
Ένας μύθος λέει πως ο Στρυμόνας ήταν βασιλιάς της Θράκης και γιος του θεού
Άρη.Παντρεύτηκε την Ευτέρπη, τη μούσα της μουσικής, και έκανε δύο γιους.
Όταν ο ένας γιος του, ο Ρήσος, σκοτώθηκεστον Τρωικό Πόλεμο, ο Στρυμόνας
ρίχτηκε απελπισμένος ο' ένα ποτάμι και πνίγηκε. Από τότε το ποτάμι αυτό, που χωρίζει την Μακεδονία από τη Θράκη, ονομάστηκε Στρυμόνας.
Ο Βορέας ήταν ο δεύτερος γιος τουΣτρυμώνα. Έλεγαν πως ήταν ο θεός του
Ανέμου του Βορρά. Τον φαντάζοντανσαν δυνατό φτερωτό δαίμονα με γένια
Οι δίδυμοι γιοι του, ο Ζήτης και ο Κάλαης, φτερωτοί κι αυτοί, ήταν πνεύματα
των ανέμων όπως ο πατέρας τους.
Κάναμε πολλά παιχνίδια
Στο τέλος έδωσαν στα παιδιά χαρτιά και μαρκαδόρους και ζωγράφισαν αυτά που είδαν στο Μουσείο.
Πριν φύγουμε γράψαμε τις εντυπώσεις μας από την επίσκεψη.
Πανέμορφες δραστηριότητες!!!!!Πολλά,πολλά συγχαρητήρια για το περιβαλλοντικό σας πρόγραμμα!!!!:)))
ΑπάντησηΔιαγραφή