Actionaid

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

E-twinning "Μουσική Πινακοθήκη " Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης «Με χρώματα, πινέλα & με όργανα»


e-twin-imnos-moysikis-pinakothikis
Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης : «Με χρώματα, πινέλα και με όργανα». Ο ύμνος μας βασίστηκε στο γνωστό τραγούδι «Ρίκο ρίκο ρίκοκο» που προσαρμόστηκε κατάλληλα για τις ανάγκες του προγράμματός μας και τραγουδήθηκε ανά ζευγάρια μελών διαδραστικά !

Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης

Οι στίχοι του ύμνου της Μουσικής Πινακοθήκης δημιουργήθηκαν από το 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων και ερμηνεύτηκαν από όλα τα συνεργαζόμενα μέλη του προγράμματος. Βασίστηκαν στο γνωστό τραγούδι «Ρίκο ρίκο ρίκοκο» που τραγούδησε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η μουσίτσα» και προσαρμόστηκαν στο περιεχόμενο του προγράμματος κάνοντας αναφορά στα μουσικά όργανα.
Στίχοι ύμνου
Με χρώματα, πινέλα και με όργανα
θα φτιάξουμε παιδιά Πινακοθήκη
που μέσα από τους πίνακες πετάγονται
των μουσικών οργάνων όλοι οι ήχοι.
Μα πάρτε…τις μαράκες σας, τα ντέφια σας,
τα τυμπανάκια σας, τα ξυλάκια σας, τα τρίγωνα
χτυπήστε τα με δύναμη
δύνα-δύνα-δύναμη, δύνα-δύνατά!
Με χρώματα πινέλα και με όργανα
θα φτιάξουμε παιδιά πινακοθήκη,
που μέσα απ τους πίνακες πετάγονται
των μουσικών οργάνων όλοι οι ήχοι.
Μα πάρτε τα οργανάκια σας
χτυπήστε τα με δύναμη
για να πλημμυρίσουμε
με νότες την ψυχή!!!
Πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συνδέσεις ανά ζευγάρια σχολείων  και κάθε ζευγάρι έπαιρνε τη «σκυτάλη» από το προηγούμενο για να συνεχίσει τον ύμνο, προσθέτοντας τα δικά του μουσικά όργανα.
Τα ζευγάρια των σχολείων ήταν μοιρασμένα ως εξής :
  • 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων – Νηπιαγωγείο Βλαχάτων Κεφαλλονιάς με μουσικό όργανο τιςμαράκες 
  • 38ο Νηπιαγω γείο Πατρών – Νηπιαγωγείο Γαρδικίου – 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών με μουσικό όργανο τα ντέφια
  • 2ο Νηπιαγωγείο Ν.Μουδανιών – 4ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας με μουσικό όργανο τα τυμπανάκια 
  • Νηπιαγωγείο Κεντριού Ιεράπετρας – 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης με μουσικό όργανο τα ξυλάκια 
  • Νηπιαγωγείο Περίκλειας Πέλλας – 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου με μουσικό όργανο τα τρίγωνα 
  • Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης
  • 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων – Νηπιαγωγείο Βλαχάτων Κεφαλλονιάς ( Μαράκες)
Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης
38ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Νηπιαγωγείο Γαρδικίου – 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών (ντέφια)
Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης
Νηπιαγωγείο Περίκλειας Πέλλας – 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου (τρίγωνα)
Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης
Νηπιαγωγείο Κεντριού Ιεράπετρας – 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης (ξυλάκια)
Ύμνος Μουσικής Πινακοθήκης
2ο Νηπιαγωγείο Ν.Μουδανιών – 4ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας ( τυμπανάκια)
Οι διαδικτυακές συνδέσεις βιντεοσκοπήθηκαν και συνενώθηκαν σε ένα κοινό βίντεο για τον ύμνο της ομάδος ! Ελπίζουμε να τον απολαύσετε !


E-twinning "Μουσική Πινακοθήκη " Mamma mia Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα



Mamma mia.Ένα συνεργατικό τραγούδι για την ημέρα της γιορτής της μητέρας βασισμένο στο ομότιτλο τραγούδι των Abba «Μamma mia» στα πλαίσια του προγράμματος Etwinning : Μουσική Πινακοθήκη. Ένα τραγούδι για την μαμά, μανούλα, μητέρα !

Mamma mia/ Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα

Για την γιορτή της μητέρας τα μέλη της ομάδας του Etwinning της Μουσικής Πινακοθήκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα τραγούδι για την μητέρα βασισμένο στο γνωστό και αγαπητό σε πολλούς «Mamma mia» των Abba.
Ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όλες τις μανούλες φτιαγμένο από τα ίδια τα παιδιά !
  1. Το κάθε μέλος έπρεπε να δημιουργήσει ένα δίστιχο βασισμένο στην μορφή του τραγουδιού «Mama mia».
  2. Μαμά μία είσαι …….
  3. Μαμά ……
  4. Παράλληλα τα μέλη  έπρεπε να φτιάξουν και μια αφίσα για την μητέρα με όποιο τρόπο ήθελαν για να χρησιμοποιηθεί στο βίντεο του τραγουδιού ! Το τραγούδι γράφτηκε στοTitanpad και το βίντεο το επιμελήθηκε αυτή την φορά  το 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου !

                                      

Οι αφίσες και οι στίχοι του τραγουδιού ανά νηπιαγωγείο παρουσιάζονται παρακάτω :
Νηπιαγωγείο Περίκλειας :
 
Μαμά μία είσαι μοναδική
μαμά σου δίνω ένα φιλί
 10ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης :
Μαμά μία είσαι καταπληκτική
μαμά σε αγαπώ πολύ
 Νηπιαγωγείο Γαρδικίου :
Μαμά μία είσαι η ζωή
μαμά πάρε με αγκαλιά
  33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου :
Μαμά μία είσαι μοναδική
και μαγείρισσα ξεχωριστή
 Mamma mia/ Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα
 Νηπιαγωγείο Κεντριού :
Μαμά μία είσαι πολύ γλυκιά
μαμά κράτα με σφικτά
 Mamma mia/ Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα
2ο Νηπιαγωγείο Μουδανιών :
Μαμά μία είσαι τρυφερή
μαμά με ξυπνάς με ένα φιλί
 Mamma mia/ Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα

 4ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας :
Μαμά μία είσαι ακριβή
μαμά ήλιος και αστέρι μαζί
 Mamma mia/ Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα
 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών :
Μαμά μία σ΄αγαπώ πολύ
μαμά για πάντα μαζί
 Mamma mia/ Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα

 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων :
Μαμά μία γίνεσαι και γιατρός
μαμά με το φιλάκι σου περνά και ο πυρετός
 Mamma mia/ Συνεργατικό τραγούδι για την μητέρα

Ακούστε μας λοιπόν στο τραγούδι «Μαμά Μία»!


Το 29ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σερρών συναντά τη Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου


Η κυρία Εύη Χρηστομάτη και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, κάλεσαν στην πόλη μας τη Σερραία στην καταγωγή συγγρραφέα  Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου/ Διοργάνωσαν στην α'ιθουσ αεκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών μία τιμητική εκδήλωση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγγών Ν. Σερρών "Εμμανουήλ Παππάς".
Είχαμε τη μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε στην υπέροχη αυτή βραδιά,με όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας.

 Κόρη τoυ σερραίoυ λόγιoυ Νατάλη Εμμ. Πέτρoβιτς και της αθηvαίας Ματίvας Ράμμoυ, πελoπovvησιακής καταγωγής, η Λ.Π.-Α. γεvvήθηκε στις 12.8.1937 στηv Αθήvα. Σπoύδασε μoυσική και ξέvες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και παρακoλoύθησε μαθήματα αγγλικής φιλoλoγίας.
Εργάστηκε επί 27 χρόvια (1958-1984) στηv απoστoλή Ελλάδoς της ICEM, διεθvoύς oργαvισμoύ για τηv πρoστασία μεταvαστώv και πρoσφύγωv.

Παράλληλα με τη βιoπoριστική εργασία της, ασχoλήθηκε εvτατικά με τη μελέτη της παιδικής/vεαvικής λoγoτεχvίας και τη συγγραφή βιβλίωv κυρίως για παιδιά και vέoυς. Ως σήμερα έχει γράψει συvoλικά πενήντα οκτώ βιβλία (50 για παιδιά και vέoυς, 5 θεωρητικά για τηv παιδική/vεαvική λoγoτεχvία, 3 συλλoγές διηγημάτωv για μεγάλoυς) καθώς και πλήθoς άρθρα για τηv παιδική λoγoτεχvία. Μετέφρασε τέσσερα ξέvα παιδικά βιβλία και πoλλά δoκίμια. Από τo 1986 ασχoλείται και με τo κoλάζ. Με τηv τεχvική αυτή έχει εικovoγραφήσει έξι από τα βιβλία της.



Τo 1984 τιμήθηκε από τηv Ακαδημία Αθηvώv με τo βραβείo παιδικής λoγoτεχvίας τoυ Iδρύματoς Ουράvη και το 1999 με το Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου. Από άλλους φορείς τής έχoυv απovεμηθεί εννέα ακόμη βραβεία παιδικής λoγoτεχvίας. Επίσης έλαβε δύο τιμητικά διπλώματα: Τo 1989 από τo Παvεπιστήμιo της Padova για τηv αvαγραφή βιβλίoυ της στov Τιμητικό Πίvακα τoυ Παvευρωπαϊκoύ Βραβείoυ Pier Paolo Vergerio και τo 1992 για την αναγραφή βιβλίου της στov Τιμητικό Πίvακα της Διεθvoύς Οργάvωσης Βιβλίωv για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People - IBBY). Προτάθηκε δύο φορές ως υπoψήφια από τηv Ελλάδα για τo διεθvές βραβείo παιδικής λoγoτεχvίας H.C. Andersen, του 1994 και του 2010. Το 1995 η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Σερρών-Μελενίκου της απένειμε τιμητική πλακέτα. Από άλλους φορείς τής έχουν απονεμηθεί τρεις ακόμη τιμητικές πλακέτες για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.
Εργα της έχoυv μεταδoθεί από τo ραδιόφωvo, έχoυv μεταφερθεί στηv τηλεόραση, έχoυv περιληφθεί σε αvθoλoγίες και έχoυv μεταφραστεί στα ιαπωvικά, στα αγγλικά, στ αλβανικά και στα κορεατικά. Διηγήματα και παραμύθια της έχoυv δημoσιευτεί σε ελληvικά και ξέvα περιoδικά. Σε ελληvικά και ξέvα περιoδικά έχoυv επίσης δημoσιευτεί άρθρα της για τηv παιδική λoγoτεχvία (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, εβραϊκά). To έργo της έχει απoτελέσει θέμα διπλωματικώv και μεταπτυχιακών εργασιώv στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Τμήματα Νηπιαγωγώv τωv Ελληνικών Παvεπιστημίωv.
Παράλληλα με τo συγγραφικό της έργo, έχει δώσει πoλλές oμιλίες και διαλέξεις για τηv παιδική λoγoτεχvία και έχει μιλήσει σε εκατovτάδες σχoλεία, συλλόγoυς, σωματεία και πvευματικά κέvτρα σε όλη τηv Ελλάδα.

Τo 1978 εξελέγη μέλoς τoυ Διoικητικoύ Συμβoυλίoυ τoυ Κύκλoυ τoυ Ελληvικoύ Βιβλίoυ - Ελληvικoύ Τμήματoς της IΒΒΥ (http://www.greekibby.gr), για τoυς σκoπoύς τoυ oπoίoυ (αvάπτυξη και πρoαγωγή της ελληvικής παιδικής λoγoτεχvίας) εργάστηκε εθελovτικά επί τριάντα χρόνια. Διετέλεσε Σύμβουλος, Ταμίας, Γενική Γραμματέας, Υπεύθύνη επικοινωνίας με την ΙΒΒΥ και από το 2000 ως το 2008 Πρόεδρος.

Είvαι παvτρεμέvη με τov Αvδρέα I. Αvδρoυτσόπoυλo κι έχει μία κόρη (την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Βath ), έvα γιo (τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ίωνα Ανδρουτσόπουλο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επίκουρο Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας) και μια εγγονή.

Η κυρία Πέτροβιτς μπαίνει ούτως ή άλλως στα Νηπιαγωγεία μας με τα βιβλία της για τις εποχές και τους μήνες.
Μαζί της μαθαίνουμε τους μήνες και τις εποχές χρόνια τώρα... Τα παιδιά επομένως ήδη τη γνωρίζουν.

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το παραμύθι "Ο Μάης" από το βιβλίο "Τα παιδιά της Άνοιξης", καθώς είναι ένα θέμα που δουλεύουμε έτσι κι αλλιώς.


 Ας δούμε τι λέει η ίδια η κυρία Πέτροβιτς για τη δημιουργία της σειράς αυτής από ΕΔΩ:

Πώς γεννήθηκαν οι δικοί μου 12 μήνες

 Ήταν, θυμάμαι, άνοιξη. Χαρά Θεού ο καιρός, λιακάδα έξω και μοσχοβολιά. Μα ξαφνικά ένα πρωί έπιασε κρύο τσουχτερό, λες και ξαναμπήκαμε στο χειμώνα. "Θεότρελος τούτος ο μήνας" σκέφτηκα. "Μια στην άνοιξη, μια στο κρύο..."
      Αυτό ήταν! Το παραμύθι του Μάρτη άρχισε να γεννιέται. 'Ήταν ο μήνας-παιδί που η μαμά του η ΄Ανοιξη και ο μπαμπάς του το Κρύο είχαν χωρίσει γιατί δεν ταίριαζαν, κι ο Μάρτης έπρεπε μια να πηγαίνει στο σπίτι του ενός και μια στου άλλου!
      Όμως η γέννηση ενός παραμυθιού δεν είναι διόλου εύκολη. Χιλιάδες ιδέες αρχίζουν να χοροπηδούν στο μυαλό σου και πρέπει να τις βάλεις σε τάξη, ώσπου να γίνουν μια ιστορία που ν’ αξίζει να τη διαβάσει κανείς.
"Το σπίτι του Μάρτη" χρειάστηκε πολλή δουλειά ώσπου να γίνει σωστό παραμύθι. ΄Επειτα, κοντά σ’ εκείνον το μήνα, ήρθαν κι οι άλλοι μήνες-παιδιά, που ζητούσαν να γράψω και τις δικές τους ιστορίες.
΄Ηρθε ο Απρίλης που είχε το κακό συνήθειο να λέει ψέματα. Ο Μάης, το στερνοπαίδι της Άνοιξης, που τον έστελνε η μάνα του σε παιδικό σταθμό. Ο Iούνιος που έμεινε δίχως φίλους όταν έκλεισαν για καλοκαίρι τα σχολειά. Ο Iούλιος που έπαθε πονόλαιμο από το παγωμένο νερό. Ο Αύγουστος που φοβόταν το σκοτάδι, ώσπου παραμεγάλωσε για χάρη του το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ο Σεπτέμβρης που πρωτοπήγε σχολείο στην τάξη της δασκάλας Συννεφιάς. Ο Οκτώβρης που κρατούσε συντροφιά στον παππού του το Χρόνο για να ξεχνάει τ' αρθριτικά του. Ο Νοέμβρης που προσπαθούσε να σταματήσει το κλάμα της μάνας του της βροχής. Ο Δεκέμβρης που σκαρφίστηκε τα πιο απίθανα δώρα για τους υπόλοιπους μήνες. Ο Γενάρης που ήθελε παγωτό το καταχείμωνο. Κι ο Φλεβάρης, παιδί ανάπηρο, με ανάγκες ειδικές μα και με πάμπολλα ταλέντα και χάρες.

 'Ετσι έγινε και γράφτηκαν τα βιβλία μου: Τα παιδιά της Άνοιξης, Τα παιδιά του Καλοκαιριού, Τα παιδιά του Φθινόπωρου και Τα παιδιά του Χειμώνα. Γιατί οι μήνες είναι παιδιά των εποχών κι όχι του χρόνου, όπως λαθεμένα λένε πολλοί. Ο χρόνος τα έχει εγγόνια!

           

 

Ο ενθουσιασμός μεγάλος και η προετοιμασία και των 3 τμημάτων μας αρχίζει. Το παραμύθι το είχαμε διαβάσει και μας είναι γνωστό. Το ξαναδιαβάζουμε και ζωγραφίζουμε κάποιες από τις σκηνές του βιβλίου.










 Κάνουμε και μαθηματικά  με τα λουλούδια του Μάη.Επαναλαμβανόμενα μοτίβα.












 Η αγαπημένη συνάδελφος και φίλη Γιώτα Καλτσίδου μας έγραψε ένα υπέροχο έμμετρο για όλα τα παιδιά μας, βασισμένο στο παραμύθι και την ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ.
O Μάης από τα Παιδιά Της Άνοιξης της Λότης Πέτροβιτς Ανδριτσοπούλου
Πώς θα λείπαμε εμείς
 από τούτη τη γιορτή;
Να μαστε λοιπόν εδώ,
στην ωραία αυτή σκηνή.

Είμαστε τα νηπιάκια
κι ήρθαμε για να σας πούμε
  μια ωραία ιστορία 
που πολύ την αγαπούμε.

  Είναι η ιστορία του Μάη,
του μικρότερου παιδιού,
της πιο ωραίας εποχής,
 και του γαλανού ουρανού.

Τη διαβάσαμε στην τάξη,
μάθαμε τη συγγραφέα,
 κι ένα όμορφο ταξίδι
 ξεκινήσαμε παρέα.

Και πετάξαμε επάνω
από κήπους και λουλούδια
 με φτερά της φαντασίας
και της άνοιξης τραγούδια.

Βάλετε κι εσείς φτερά,
 να πετάξουμε μαζί,
 με την ευωδιά της φύσης
                         σε μαγιάτικη εκδρομή.........................
                               Γιώτα Καλτσίδου
Τα ποιηματάκια μπήκαν στις προσκλήσεις για τις γιορτές, που τις στολίσαμε με λουλούδια, πεταλούδες και πουλάκια σαν το παραμύθι...




Φτιάξαμε στεφάνια με λουλούδια για να φορέσουν τα παιδιά τη βραδιά της γιορτής

 Ετοιμάσαμε και τα 3 τμήματα από ένα πανό για να το χαρίσουμε στη συγγραφέα:


 Και η μεγάλη βραδιά έφτασε:
Τα παιδιά μας σα λουλουδάκια ολάνθιστα έμοιαζαν. Με τα στεφανάκια αμς στο κεφάλι περιμένουμε τη σειρά μας να μπούμε μέσα:
Όλοι μαζί πάνω στη σκηνή τραγουδήσαμε και είπαμε το "Μάη"


 Και μετά τι συγκίνηση! Τι μεγάλη στιγμή για τα παιδάκια μας! Η κυρία Λότη μετά από πρόσκληση των παιδιών ανέβηκε στη σκηνή μαζί τους και αυτά δε χόρταιναν να τη βλέπουν και να της μιλάνε...

 Έπαιξε μαζί τους χαρούμενη και χαμογελαστή
Της χάρισαν τις αφίσες και τα στεφάνια τους
 Και η υπέροχη κυρία Πέτροβιτς τα φόρεσε όλα!!!!!!!!!!! Είστε υπέροχη κυρία Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και εμείς τόσο τυχεροί που σας γνωρίσαμε και σας αγκαλιάσαμε και σας τραγουδήσαμε και ....
 Την άλλη μέρα στο Νηπιαγωγείο ζωγραφίσαμε αυτά που ζήσαμε στη σκηνή της Βιβλβιοθήκης