Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Το ταξίδι του χιονάνθρωπου που δεν ήθελε να λιώσει


Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές μας για το χιονάνθρωπο, επεξεργαστήκαμε το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων "Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει".
Ένα χειμωνιάτικο παραμύθι για τον κύκλο του νερού από το Μάνο Κοντολέων, που δημοσιεύθηκε στη συλλογή Έξι φίλοι και ένα δώρο, Εκδόσεις Πατάκη, 2007.
Το παραμύθι μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ
Διαβάσαμε το παραμύθι, το συζητήσαμε, αναλύσαμε τις εικόνες του. Μιλήσαμε για τον κύκλο ζωής του χιονάνθρωπου - τον κύκλο του νερού.
 Και το δραματοποιήσαμε:
Σκηνή 1: Ο χιονάνθρωπος στο χιονισμένο βουνό. Ο αγριοκούνελος συμβουλεύει το χιονάνθρωπο, να βρει έναν άλλο τόπο γιατί έρχεται η άνοιξη και θα λιλωσει.
Σκηνή 2. Το ταξίδι του χιονάνθρωπου ξεκινάει. Φτάνει σε μία πλατεία, όπου βρίσκει 3 παιδάκια, που του λένε να πάει βόρεια.
Σκηνή 3.Φτάνεισ τη θάλασσα και ανεβαίνει στη βαρκούλα Παναγίτσα.όμως η βάρκα αναποδογυρίζει και ένας καρχαρίας του δαγκώνει το πόδι.
Σκηνή 4. Ο χιονάνθρωπος λιώνει κααι σχηματίζει μία λιμνούλα με νερό.
Σκηνή 5: Βγαίνει ο ήλιος και το νερό εξατμίζεται. Οι υδρατμοί σχηματίζουν ένα μεγάλο σύννεφο. 
Σκηνή 6: Το σύννεφο στέκεται πάνω από το βουνό και χιονίζει. Οι άνθρωποι ξαναφτιάχνουν το χιονάνθρωπο.

 Κάναμε μία ομαδική εργασία με το ταξίδι του χιονάνθρωπουκαι τον κύκλο της ζωής του.Οι ομάδες χωρίστηκαν και η κάθε ομάδα ανέλαβε ένα κομμάτι του ταξιδιού. Χρησιμοποιήσαμε χαρτί μέτρου, τέμπερες, χαρτόνια, χαρτιά,  σύρμα πίπας, μαρκαδόρους.







Ο χιονάνθρωπος στο χιονισμένο βουνό. Ο αγριοκούνελος συμβουλεύει το χιονάνθρωπο, να βρει έναν άλλο τόπο γιατί έρχεται η άνοιξη και θα λιώσει.

  Το ταξίδι του χιονάνθρωπου ξεκινάει. Φτάνει σε μία πλατεία, όπου βρίσκει 3 παιδάκια, που του λένε να πάει βόρεια.

Φτάνει στη θάλασσα και ανεβαίνει στη βαρκούλα Παναγίτσα.όμως η βάρκα αναποδογυρίζει και ένας καρχαρίας του δαγκώνει το πόδι.

 Ο χιονάνθρωπος λιώνει και σχηματίζει μία λιμνούλα με νερό.

 Βγαίνει ο ήλιος και το νερό εξατμίζεται. Οι υδρατμοί σχηματίζουν ένα μεγάλο σύννεφο. 

 Το σύννεφο στέκεται πάνω από το βουνό και χιονίζει. Οι άνθρωποι ξαναφτιάχνουν το χιονάνθρωπο.




 Καταγράψαμε αυτά που μάθαμε κααι βιώσαμε σε ένα φύλλο αξιολόγησης, που διαμορφώθηκε  σε συνεργασία με τα παιδιά. Κάποιοι επέλεξαν να το φτιάξουν χωρίς κυκλάκια για την καταγραφή της πορείας του χιονάνθρωπου. Οι πιο πολλοί με κυκλάκια.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: