Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Τα νούφαρα της λίμνης Κερκίνης

Στα πλαίσια ενός περιβαλλοντικού προγράμματος για τη λίμνη Κερκίνη, σήμερα ασχοληθήκαμε με τα νούφαρα της λίμνης. 
Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους μοναδικούς εναπομείναντες πλούσιους υδροβιότοπους της Ελλάδας κι ένας απ’ τους πιο σημαντικότερους της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας το διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον.
Ο γνωστός υγροβιότοπος, περιλαμβάνει 25 χλμ. του ποταμού Στρυμόνα, 10 χλμ. του ποταμού Κερκινίτη, μια μεγάλη ποικιλία καναλιών και μικρότερων ρεμάτων που βρίσκονται στα γύρω βουνά και μια μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης.
Στο παρυδάτιο δάσος βρίσκουν καταφύγιο 276 καταγεγραμμένα είδη πουλιών που αποτελούν το 68% των ειδών που υπάρχουν στην χώρα μας, όπως Κορμοράνοι, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, 70 από τα οποία είναι σπάνια ή κινδυνεύουν, και θεωρούνται προστατευόμενα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτά δύο, ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα, είναι παγκόσμια απειλούμενα με εξαφάνιση.
Στο ΒΑ τμήμα της λίμνης, στις εκβολές του Στρυμόνα, υπάρχει το παραποτάμιο δάσος, που αποτελεί τον κυριότερο τόπο τροφοληψίας και φωλιάσματος πολλών σπάνιων πουλιών, καθώς και τόπο αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών. Εξαιτίας της συνεχούς κατάκλυσης της λίμνης, η έκταση του δάσους σήμερα έχει μειιωθεί από 7.000 στρέμματα το 1980 σχεδόν στο μισό και αν εξακολουθήσει να πλημμυρίζει με τον ίδιο ρυθμό κινδυνεύει να εξαφανισθεί εντελώς.
Στα άκρα του παρυδάτιου δάσους ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα, ο οποίος υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500.






Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια.



Με τέμπερες και πινέλα κάναμε μία μεγάλη λίμνη.



 Κάναμε τα νούφαρα (ευχαριστώτ η συνάδελφό μου Έφη Μπακούρα για τα πατρόν)




 Τα παιδιά πήραν τα νούφαρα και έκανα πολλά παιχνίδια γύρω στη λίμνη. Τα κλείνουν(μπουμπούκια) και μετά ανθίζουν.







 Γίνονται νούφαρα της λίμνης:




 Χορεύουν γύρω από τη λίμνη...
 Και ένας ένας αφήνει το νούφαρό του στη λίμνη











Και μία πρώτη απόπειρα για Stop motion




Δεν υπάρχουν σχόλια: